Hlavní obsah

Exodus zahraničních firem. Venezuelu kvůli krizi opouští i Goodyear

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce pneumatik Goodyear odchází z Venezuely zmítané hospodářskou krizí a zkoušené americkými sankcemi. Společnost v pondělí oznámila své „těžké rozhodnutí zastavit výrobu pneumatik” a ukončit veškeré operace v zemi, informovala agentura Reuters s tím, že jde o pokračování exodu zahraničních firem z Venezuely.

Foto: Stringer, Reuters

Logo Goodyear na autoservisu v Caracasu

Článek

„Naším cílem bylo provoz zachovat, ale ekonomické podmínky a americké sankce to znemožnily,” uvedla v prohlášení Goodyear-Venezuela. Dodala, že dělníkům zaplatí odstupné a každý dostane 10 pneumatik. Ty mají nyní v zemi velkou hodnotu, protože jich je nedostatek.

Goodyear následuje ostatní firmy ze Spojených států včetně automobilky General Motors a výrobce snídaňových cereálií Kellogg's, které v uplynulých letech zareagovaly na pokles poptávky po spotřebním zboží a na nemožnost dovážet do země suroviny.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro při připomínce pádu iktatury před šedesáti lety

Venezuela se nachází v těžké hospodářské krizi. Kvůli nedostatku deviz nemůže stát s nejbohatšími prokazatelnými zásobami ropy na světě dovážet potraviny, léky nebo věci denní potřeby.

Výrazně se na situaci Caracasu podílejí sankce, které Washington uvalil na vládnoucí kruhy kolem autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, kterého viní z podkopávání demokracie. Sankce sice obchodní výměnu nezablokovaly přímo, ale banky se kvůli nim zdráhají do transakcí navázaných na Venezuelu zapojovat.

Inflace jako v Zimbabwe

Desítky nadnárodních společností udržují v zemi jen minimální provoz v naději, že se situace obrátí. Přežívají i díky omezování produktových řad, což je podle analytiků strategie přípravy na možný budoucí odchod.

Mezinárodní měnový fond (MMF) již v říjnu předpověděl, že spotřebitelské ceny ve Venezuele se za celý letošní rok zvýší o 1,37 milionu procent. V příštím roce fond očekává zrychlení inflace na deset milionů procent. MMF už dříve přirovnal současný stav ve Venezuele ke krizi v Německu v roce 1923 či v Zimbabwe před deseti lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám