Hlavní obsah

Nezaměstnanost je stále 2,8 procenta, firmy shání hlavně dělníky

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku zůstala v listopadu stejně jako v říjnu na hodnotě 2,8 procenta. Bez práce bylo 215 010 lidí, nejméně od června 1997. Volných pracovních míst je 323 542, informoval v pondělí Úřad práce ČR. Největší poptátka je po méně kvalifikovaných profesích.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Článek

Přestože podíl nezaměstnaných osob zůstal na stejné hodnotě jako v říjnu, absolutní počet evidovaných uchazečů stále klesá. V listopadu bylo bez práce o 612 lidí méně než v říjnu.

Volných pracovních míst úřady práce nabízely o 6 658 více než v říjnu a o 109 752 víc než před rokem.

„V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost v souvislosti s postupným ukončováním sezónních prací a pracovních úvazků na dobu určitou, pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Nejnižší nezaměstnanost je v Praze a Plzeňském kraji - 1,9 procenta, naopak nejvyšší v Karlovarském a Moravskoslezském kraji - 4,3 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Nejvíce volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé v Praze (65 tisíc), ve Středočeském, Pardubickém a Plzeňském kraji. Lidi firmy shánějí napříč obory, celkově převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Vysoká poptávka zůstává ze strany firem i po řidičích nákladních vozidel, svářečích či skladnících.

„Nesoulad mezi volnými uchazeči a nabízenými pracovními místy na pracovním trhu bude i v nadcházejících čtvrtletích hlavním důvodem pokračujícího rychlého růstu mezd, a to navzdory nižšímu tempu růstu české ekonomiky,” komentoval analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám