Hlavní obsah

Předvánoční nákupní horečka začala. Lidé utrácejí víc než loni

Tržby obchodníků v Česku vzrostly o druhém adventním víkendu v meziročním srovnání o několik desítek procent. Stejným tempem se zvýšily také v porovnání v minulým víkendem. Změnila se skladba nakupovaného zboží, když převažovaly hračky, ozdoby, umělé stromky nebo dárkové kazety s alkoholem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Například u prodejního portálu Kasa.cz téměř polovina zákazníků využila možnost osobního odběru.

„Ve srovnání s prvním adventním víkendem nám tržby vzrostly o 22 procent. Růst zaznamenáváme i při porovnání s druhým adventním víkendem loňského roku, ten je o 18 procent. Je znát i tlak na včasné doručení. Zákazníci už nechtějí spoléhat na doručovací služby a téměř polovina z nich zvolila o tomto víkendu osobní odběr na některém z našich odběrních míst,” uvedla mluvčí Kasa.cz Andrea Jankovcová.

E-shopy čekají prodejní smršť

Podle mluvčího řetězce Tesco Václava Koukolíčka se proti minulému víkendu zvýšil počet zákazníků v řádu desítek procent. V porovnání s posledním víkendem je patrná změna i ve skladbě a velikosti nákupů. „Výrazně častěji se tam objevují hračky, ozdoby, umělé stromky a dekorace. Vedle toho je enormní nárůst prodejů dárkových kazet s tvrdým alkoholem a vínem,” doplnil Koukolíček. Zároveň se stále prodávají potřeby na pečení jako vajíčka a mouky, ale i masa a uzeniny.

Ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková uvedla, že začíná prodejní online smršť. „Od pondělí čeká tuzemskou e-commerce největší nákupní horečka za celý rok. Do Vánoc zbývají jen dva pracovní týdny a hlavně jen posledních pár dní, kdy jsou online obchody schopné garantovat včasné doručené objednaného zboží,” podotkla Havlíčková. Adventní prodeje kvůli tomu podle ní vzrostly meziročně o desítky procent.

Nárůst až o 500 procent

„Lze očekávat, že vybrané kategorie jako například dětské hračky, módní doplňky či erotické boží poroste proti zbytku roku až o 500 procent,” sdělila Havlíčková. Mezi aktuální novinky na Slevomatu podle ní patří hlavně adrenalinové zážitky.

Podle mluvčí Datartu Ivy Pavlouskové se hitem druhého adventního víkendu staly herní konzole playstation nebo některé mobilní telefony. „Velký zájem byl také o produkty péče jako fény, kulmy zastřihovače, epilátory nebo holicí strojky a také televizory s velkou obrazovkou. Největší nápor očekáváme v e-shopu dnes a v pondělí večer,” uvedla v neděli dále Pavlousková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám