Hlavní obsah

Žluté vesty dusí francouzskou ekonomiku. Obchodníci přišli nejméně o 26 miliard

Novinky, tov

Za katastrofu pro ekonomiku Francie označil vlnu protestů tzv. žlutých vest ministr financí Bruno Le Maire. Jen obchodníci vyčíslili ztráty kvůli zavřeným prodejnám na nejméně miliardu eur (25,8 miliardy korun).

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Demonstranti během protestů tzv. žlutých vest v Paříži

Článek

„Je to katastrofa pro obchod, katastrofa pro naši ekonomiku,“ řekl Le Maire při návštěvě pařížských obchodů poničených během protestů. Dodal, že kvůli protestům je potřeba počítat ke konci roku s dalším zpomalením hospodářského růstu. Ve třetím čtvrtletí rostla ekonomika meziročně jen o 1,5 procenta. Ministr financí také označil situaci za „krizi” pro celou společnost i demokracii.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Zabarikádované obchody v Paříži.

Přesné propočty dopadu na HDP zatím nejsou k dispozici. Už v pátek francouzská asociace maloobchodu pro agenturu Reuters uvedla, že od začátku protestů 17. listopadu ztráty dosáhly kolem miliardy eur. Le Maire v minulém týdnu uvedl, že tržby restaurací se propadly o 20 až 50 procent.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire

Francie zažila čtvrtý víkend protestů v řadě. Lidé demonstrovali proti chystanému zvýšení daně z pohonných hmot (kterou vláda nakonec o půl roku odložila), růstu životních nákladů i prezidentovi Emmanuelu Macronovi. V sobotu vyšlo do ulic Paříže i dalších měst přes 130 tisíc lidí a přes 1 700 bylo zatčeno. O víkendu zůstaly zavřené turistické atrakce včetně Eiffelovy věže a muzea Louvre.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Rozbité výlohy kavárny Starbucks v Paříži

Protesty způsobují v některých místech i problémy se zásobováním pohonnými hmotami, zavřely tak i některé čerpací stanice.

Pařížské úřady vyčíslily škody z posledního víkendu na milión eur. Demonstranti ničili obchody a bankomaty, zapalovali auta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži uklízejí po sobotních demonstracíchVideo: Reuters

„Škody byly výrazně vyšší než minulý týden, protože sobotní protesty byly víc rozptýlené,“ řekl místnímu rozhlasu náměstek starosty Paříže Emmanuel Gregoire.

Současná vlna pouličních protestů, která se rozlila po celé Francii a rozšířila se i do Belgie a Nizozemska, je nejsilnější od roku 1968. Francouzský prezident Emmanuel Macron, po jehož odstoupení řada demonstrantů volá, se chce vyjádřit k národu až v následujících dnech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zapalují objekty Video: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám