Hlavní obsah

Zatčení finanční ředitelky Huawei srazilo akciové trhy

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zadržení finanční ředitelky a dědičky čínské firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou v kanadském Vancouveru poslalo ve čtvrtek ráno středoevropského času dolů akcie čínských telekomunikačních a elektrotechnologických firem. To přispělo k dalším ztrátám evropských akcií po otevření tamních burz. Akciové trhy se se ztrátami potýkají od začátku týdne.

Foto: Stringer, Reuters

Finanční ředitelka čínské firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou je také dcerou zakladatele společnosti.

Článek

Honkongský index Hang Seng China Enterprises ztratil 3,1 procenta, uvedl server listu Financial Times. Akcie čínské společnosti podnikající v oblasti komunikačních technologií ZTE Corporation ze své hodnoty odepsaly téměř šest procent.

O dvě procenta spadl i japonský index Nikkei. Z firem obchodovaných na tokijské burze ztratilo Intenro přes čtyři procenta. Akcie Samsungu klesly na korejské burze o 2,3 procenta.

Problémy na čínském akciovém trhu se následně ve čtvrtek dopoledne přelily do Evropy. Německý index DAX, který je podle serveru Patria nejcitlivější na vývoj čínské ekonomiky, spadl o 2,1 procenta. Britský index FTSE 100 krátce po poledni ztrácel 2,56 procenta.

Zadržení jednačtyřicetileté Meng Wan-čou potvrdila kanadská policie. Dle listu The New York Times je ve Spojených státech obviněna z porušování protiíránských sankcí a obcházení embarga, které USA uvalily na obchod s Íránem a se Severní Koreou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám