Hlavní obsah

Pravidelných kuřáků tradičních cigaret ubývá, lidé zkoušejí nové alternativy

Novinky, tov

Tradiční cigarety zůstávají nejsilnější kategorií na tabákovém trhu, přestože jejich pravidelné užívání je na sestupu. Tradiční cigarety někdy kouří 31 procent dospělých Čechů. Počet těch, kteří je kouří pravidelně každý den, se meziročně snížil o dvě procenta na 28 procent. Nejrychleji roste podíl nových produktů zahřívajících tabák, vyplývá ze studie společnosti Kantar TNS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj podílu pravidelných kuřáků cigaret (kouří denně) v populaci ČR

Článek

Řezaný tabák určený do balených cigaret zůstává druhou nejsilnější kategorií, ovšem s velkým odstupem za tradičními cigaretami. Balené cigarety někdy kouří osm procent dospělých, denně pak pět procent. Méně než dvě procenta lidí kouří doutníky, dýmky či užívají žvýkací tabák.

Kleslo také množství těch, kteří kouří výhradně tradiční cigarety – nyní je to 74 procent dospělých kuřáků.

„Denní užívání tradičních cigaret šlo v porovnání s předchozím rokem výrazně dolů a je nyní nejnižší od roku 2010. Stává se více příležitostným. Jednou z příčin tohoto trendu na českém trhu je uvedení produktů se zahřívaným tabákem,“ uvedl Steven Donaldson, generální ředitel firmy British American Tobacco (BAT) ČR, která si nechala výzkum zpracovat.

E-cigarety a zahřívaný tabák
Elektronické cigarety používají často tekuté náplně, ty mohou i nemusí obsahovat nikotin. Zahřívané tabákové výrobky používají náplně podobné malým cigaretám ze slisovaného tabáku. V obou případech je potřeba elektrické zařízení.

Elektronické cigarety někdy kouří šest procent dospělých Čechů, což představuje drobný meziroční pokles. Podíl těch, kteří e-cigarety užívají denně, je stále dvě procenta. Elektronické zařízení vlastní osm procent dospělé populace. Nejpopulárnější je mezi muži ve věku 18 - 29 let.

Nejrychleji rostoucí kategorií jsou produkty pro zahřívání tabáku, v Česku uvedené v roce 2017, které používají čtyři procenta dospělých. Z nich 39 procent je užívá denně a 11 procent na týdenní bázi. Frekvence užití je tak nižší než u tradičních cigaret a dalších kategorií. Zařízení pro zahřívaný tabák vlastní tři procenta dospělé populace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

„Věříme, že produkty pro zahřívání tabáku dosáhnou za pět let na českém trhu čtvrtinového podílu,“ dodal Donaldson. BAT prodává například cigarety značek Lucky Strike nebo Pall Mall, letos uvedla na trhu výrobek pro zahřívání tabáku Glo. Následovala tak konkurenční Philip Morris a její Iqos.

Firmy zahřívaný tabák označují za pro kuřáky méně škodlivou variantu, protože nedochází ke vzniku látek vlivem spalování. Zda to vědecké studie potvrdí, se ale ukáže až za čas.

Průzkum Kantar TNS proběhl letos v dubnu na 6 500 respondentech ve věku 18 až 64 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Stát chce zdanit nový typ cigaret na baterii

Ministerstvo financí navrhne uvalit spotřební daň na elektronické cigarety, ve kterých se zahřívá tabák. Platit by měla začít od příštího roku. Podobné zdanění...

Výběr článků

Načítám