Hlavní obsah

Inspekce našla v Sapě myší trus, prodejnu zavřela

Novinky, tov

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v prodejně v areálu pražské tržnice Sapa myší trus a potraviny skladované v nevyhovujících hygienických podmínkách. Prodejnu zavřela, informoval ve čtvrtek mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Nevyhovující podmínky pro převoz potravin zjistila inspekce i u několika vozidel.

Foto: SZPI

Článek

„Kontrola zjistila na prodejní ploše i v zázemí výskyt exkrementů hlodavců. Inspektoři zde dále zakázali uvádět do oběhu 61 kg potravin bez jakýchkoli dokladů o původu,” uvedl mluvčí. Prodejnu vietnamského majitele inspektoři uzavřeli.

Inspektoři SZPI dále uložili jinému z podnikatelů zákaz používání automobilu k přepravě potravin. Kontrola v dopravním prostředku zjistila exkrementy hlodavců, dlouhodobě zanedbaný úklid, potraviny neoznačené v českém jazyce a absenci dokladů o původu zboží u části potravin.

„V dalším dopravním prostředku inspektoři zjistili přepravu potravin – mj. mražených výrobků – v neodpovídajících teplotních podmínkách. Rozmrazením mražených potravin může dojít k bakteriální kontaminaci,” upozornil Kopřiva.

V další dodávce inspektoři zadrželi nevyhovující balenou zeleninu, byliny a tofu pro nedostatky v hygieně a značení.

Celkem SZPI zjistila nedostatky v pěti dopravních prostředcích a jedné provozovně. Nevyhovující potraviny zakázala prodávat a s podnikateli zahájila správní řízení o uložení pokuty. Uvedených kontrol se účastnili také policisté a celníci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám