Hlavní obsah

Rusko používá dodávky energií jako politickou zbraň, řekl americký ministr

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané nabízejí Česku dodávky plynu, uhlí a spolupráci při výstavbě nových jaderných bloků či prodlužování životnosti těch současných, řekl ve středu v Praze americký ministr energetiky Rick Perry.

Foto: Petr Horník, Právo

Americký ministr energetiky Rick Perry

Článek

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa je podle ministra přesvědčená, že pokud chtějí země dosáhnout energetické bezpečnosti, státy musí diverzifikovat dodavatele a trasy dodávek.

„Měli bychom být obezřetní, aby se žádná země nestala závislá jen na jednom dodavateli. Zvláště pokud dodavatel je znám, že používá dodávky energie jako politickou zbraň, což je příklad Ruska,“ prohlásil Perry. Narážel přitom na dřívější omezování dodávek plynu z Ruska na Ukrajinu.

Americký ministr tvrdí, že do roku 2025 bude Amerika produkovat polovinu celé globální dodávky plynu a nafty.

Nabízel i uhlí

„Když hledáte dodávky smlouvy o dodávkách zemního plynu, uhlí nebo obnovitelných zdrojů, uvažujte o Americe jako o prvním partnerovi,“ řekl. Ministr několikrát připomněl, že ČR a USA jsou „přátelé“ a spojenci v NATO. Jak by se suroviny do Česka dopravovaly, nerozvedl.

Americký průmysl je připraven pomoci českým partnerům prodloužit životnost Dukovan nebo stavět nové reaktory. Zmínil také dodávky jaderného paliva.

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci shrnul, že debata byla hlavně o jaderné energetice.

Bloky jako stavebnice

„Firma Westinghouse má de facto novou technologii menších bloků, které se mohou sestavovat jako stavebnice,“ řekl Babiš. Podle něj to může být výhodné z pohledu investic. Dodal, že Česko plánuje nadále rozvíjet jadernou energetiku a stavět nové bloky.

O stavbu jaderných zdrojů v Česku mají vedle USA zájem také firmy z Ruska, Francie, Jižní Koreje nebo Číny.

Kromě Babiše se ve středu Perry setkal také s prezidentem Milošem Zemanem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám