Hlavní obsah

S penězi bez problémů vyjde jen polovina domácností

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná hrubá měsíční mzda se od roku 2002 zdvojnásobila na 31 851 korun. Přesto s penězi bez větších obtížích vyjde jen 54 procent domácností, ostatní už musí počítat každou korunu. Vyplývá to ze studie Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Za chudé se považuje 22 procent domácností a ve velmi obtížné situaci se za poslední rok ocitlo 21 procent domácností.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Důvodem, proč se počet bezproblémových domácností příliš nezvýšil, je růst cen, zejména bydlení, energií a nákladů na dopravu. Rostou i ceny potravin a dalších životních potřeb.

Domácnosti mají i představu, kolik by pro finanční klid a pocit, že se svými příjmy vyjdou, potřebovali měsíčně navíc. Podle nejnovější studie společnosti Partners by rodiny finan­čně uklidnilo, kdyby jejich příjem stoupl v průměru ještě zhruba o dalších 13 tisíc korun. Třetina dotázaných do­mácností by se ale spokojila i s příjmem vyšším o pět tisíc korun.

Na co nezbývá

Hlavní rozdíl mezi tím, zda se rodina cítí bohatá, či chudá, není v Česku rozhodně pocit hladu či nedostatek oblečení. Na základní potřeby mají prakticky všichni, Česko v počtu oficiálně chudých (10 procent obyvatel, tedy méně než milion osob) zaujímá jednu z posledních příček v Evropské unii.

Peníze z důchodu mi stačí, ale prakticky nic neušetřím. Vše, co dostanu, vydám za léky, potraviny, nájem
pětasedmdesátiletá Zdena z Prahy

Základní potřeby, jako je jídlo či oblečení, zvládá z příjmu pokrývat 92 procent domácností, uvádí CVVM. Téměř čtyři pětiny lidí rovněž nemají potíže s úhradou zdravotní péče, léků a zdravotních pomůcek. Příjem také většinou stačí na financování zájmů a koníčků a polovina domácností zvládá nakupovat i kvalitnější potraviny.

Rodiny většinu svých příjmů utratí za běžná vydání. Problémy, ale i subjektivní pocity nedostatku peněz zaznamenávají analytici tehdy, kdy výdaje překračují běžný provoz domácností. Proto například nečekaný výdaj 10 tisíc by po­dle Českého statistického úřadu ekonomicky dostal do problémů na 30 procent domácností.

„Peníze z důchodu mi stačí, ale prakticky nic neušetřím. Vše, co dostanu, vydám za léky, potraviny, nájem,“ potvrdila Právu pětasedmdesátiletá Zdena z Prahy. Individuální pocit, že domácnost nemá dostatek peněz, proto podle CVVM, ale i ekonomických analytiků vyplývá z toho, že domácnosti nic z běžného příjmu neušetří či nemohou podporovat finančně své děti, trávit dovolenou v zahraničí, a především nakupovat luxusní zboží.

Tři čtvrtiny lidí si ze svého příjmu luxusní zboží dovolit nemohou, konstatuje studie CVVM. To jsou ale podle psychologů zbytné výdaje, které nepodmiňují kvalitu života.

Anketa

Vycházíte se svými příjmy bez problémů?
Ano
33,3 %
Ne
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 998 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám