Hlavní obsah

Čína si udobřuje Trumpa, schválila ochranné známky firmám spojeným s ním a jeho dcerou

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská vláda v posledních dvou měsících schválila registraci 18 ochranných známek firmám spojeným s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho dcerou Ivankou Trumpovou. V úterý o tom informovala agentura AP s odvoláním na čínské veřejné záznamy. Prezident Trump přitom proti Pekingu rozpoutal ekonomickou válku, tento krok by tedy mohl být snahou Číňanů si ho udobřit.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Donald Trump s dcerou Ivankou

Článek

Čínské úřady v říjnu předběžně schválily 16 ochranných známek společnosti Ivanka Trump Marks LLC. Týkají se podnikání v oblasti například módních doplňků jako sluneční brýle nebo kabelky.

Peking je schválil zhruba tři měsíce poté, co Trumpová oznámila, že z firmy odchází, aby se mohla plně věnovat práci poradkyně prezidentského úřadu.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Americký prezident Donald Trump v Pekingu (archivní snímek z listopadu 2017).

Čína dále schválila dvě ochranné známky obsahující slovo Trump firmě DTTM Operations LLC. Proti předběžnému schválení známek lze v 90denní lhůtě vznést námitky. Pokud se tak nestane, rozhodnutí vejdou v platnost, uvedla agentura AP.

Trump vede proti Číně obchodní válku

Žádosti firem spojených s rodinou Trumpovou na čínských úřadech ležely již od roku 2016. Právě v tomto roce Trump zvítězil v prezidentských volbách, do úřadu nastoupil na konci ledna 2017.

Obchodní válku mezi oběma zeměmi Spojené státy zahájily začátkem července uvalením cel ve výši 25 procent na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů (751 miliard korun). Čína v reakci zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerického zboží.

Od té doby proti sobě obě země opakovaně uvalují další opatření. Na příklad na konci srpna začal Washington uplatňovat nová cla ve výši 25 procent na dovoz dalšího zboží z Číny v objemu 16 miliard dolarů (zhruba 356 miliard korun). Peking uvalil ve stejný okamžik cla ve srovnatelném rozsahu na americké zboží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám