Hlavní obsah

Průmysl v září zklamal

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová výroba v Česku v září poprvé od března meziročně klesla, a to o 0,9 procenta, uvedl ČSÚ. Na poklesu měly největší podíl chemický a strojní průmysl. Po očištění o sezónní vlivy produkce mírně stoupla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba, neočištěná data

Článek

Statistici v případě září hovoří o mírném růstu, když zdůrazňují očištěné údaje.

„Průmyslová produkce v září dále mírně rostla. Do výsledků se však promítl nestejný počet pracovních dní. Letošní září totiž mělo o jeden pracovní den méně. Proto před očištěním průmyslová produkce vykazuje pokles o 0,9 procenta, zatímco po očištění o pracovní dny růst o 2,5 procenta,“ uvedl Radek Matějka z ČSÚ.

Podle ekonoma ING Jakuba Seidlera dynamika tuzemského průmyslu dosáhla vrcholu koncem minulého roku a letos je patrné postupně zpomalování.

„Uvedené zpomalení souvisí nejen s vysokou srovnávací základnou minulého roku a omezenými kapacitami tuzemských výrobců, ale také s mírně slabší zahraniční poptávkou. Nejvíce se projevuje zpomalování váhově nejvýznamnější výroby automobilů, ta v letošním roce roste v průměru o pouhých 1,3 procenta, zatímco v předchozích čtyřech letech byla dynamika růstu dvouciferná,” řekl Seidler.

V srpnu průmyslová výroba rostla meziročně o 1,9 procenta, podle analytiků se na tom podepsalo načasování celozávodních dovolených ve velkých podnicích, například automobilkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám