Hlavní obsah

Benzín poprvé od konce prázdnin zlevnil, nafta ještě zdražuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benzín v Česku za poslední týden zlevnil o čtyři haléře na 33,78 koruny za litr. Jde o první pokles ceny od konce prázdnin. Cena nafty naopak pokračovala v růstu, stoupla o devět haléřů na 33,70 koruny za litr. Nafta tak téměř dohnala ceny benzínu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic se nadále drží na maximu od prosince 2014.

Nejdražší pohonné hmoty nadále tankují motoristé v Praze. Natural 95 stojí u pražských čerpacích stanic v průměru 34,52 koruny za litr, nafta 34,36 Kč/l. Nad 34 korunami za litr je průměrná cena dieselu ještě na Vysočině a v Jihomoravském a Plzeňském kraji.

U benzínu tuto hranici překročilo kromě Prahy pět krajů. Natural 95 zůstal nejlevnější v Jihočeském kraji, kde ho čerpadláři prodávají za 33,33 Kč/l. Také nafta vyjde motoristy nejlevněji na jihu Čech, stojí 33,31 Kč/l, rozdíl v porovnání s Prahou je více než korunový.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen benzínu a nafty

Nafta už na některých čerpacích stanicích stojí stejně jako benzín, leckde je i dražší.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V Měšicích u Prahy je už nafta dražší než benzín

„Vzhledem k vývoji na světových trzích lze očekávat, že v příštích týdnech bude cena benzínu klesat rychlejším tempem než cena nafty, což povede k situaci, kdy nafta bude dražší než benzín,“ uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Jak upozornil ekonom Czech Fundu Lukáš Kovanda, jde o standardní zimní rys cenového vývoje pohonných hmot v ČR. „Po naftě je s příchodem chladnějších měsíců vyšší sháňka z důvodu jejího využití při výrobě tepla. Výjimečné byly poslední dva roky, 2016 a 2017, kdy ani v zimních měsících nafta benzín cenově nepřevýšila,“ komentoval vývoj cen.

Reklama

Výběr článků

Načítám