Hlavní obsah

Nečekaný dopad amerických sankcí. Íránci horečně skupují rajčatový protlak

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v Íránu horečně skupují rajčatový protlak, který v zemi patří k základním potravinám. Dobře to ilustruje zmatek, který do zásobování v Íránu vnesly americké sankce, jejichž první vlnu americký prezident Donald Trump spustil v srpnu, píše agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Prodavač v centru Teheránu aranžuje rajčata.

Článek

V březnu stála 800gramová plechovka rajského protlaku v Teheránu 60 tisíc rijálů, teď je za 180 tisíc. Samotná rajčata jsou ve srovnání s loňskem pětkrát dražší.

I když Írán dokáže potřebné množství protlaku vyrobit ze své hojné domácí sklizně rajčat, nové sankce vnesly do zásobování zmatek. Hodnota domácí měny rijál totiž od začátku roku klesla o 70 procent, což znamená, že vyvážet úrodu za hranice je výhodnější, než ji prodávat v tuzemsku.

Zákaz vývozu má díry

V některých obchodech prodávají protlak v omezeném množství, jinde je vyprodáno. „Ze země stále odjíždějí nákladní auta s rajčaty, zejména do Iráku,“ uvedl Mohammad Mír Razaví ze svazu výrobců konzervovaných potravin.

Vláda zakázala export rajčat ve snaze zbrzdit ekonomické výkyvy, intervence však selhala. Zákaz se totiž netýká skleníkové produkce. „Nahoře na korbách jsou krabice s rajčaty ze skleníků, ale pod nimi normální rajčata,“ popsal Razaví.

Jako za války?

Ve druhé vlně sankcí, která přijde na řadu v listopadu, dojde na vývoz ropy. Někteří Íránci se obávají, že na ekonomiku to bude mít horší dopad než těžké sankční období z let 2012 až 2015.

„Začíná panovat názor, že nastane ekonomické strádání podobné tomu za irácko-íránské války v 80. letech,” nechal se slyšet íránský ekonom Mehrdád Emádí.

Íránci se proto snaží udělat si zásoby, ale na některých obchodech visí upozornění, že se protlak prodává jen po dvou plechovkách na osobu. Internetoví prodejci hlásí devět vyprodaných značek a zbylé prý také brzy dojdou. Zato v iráckém městě Nadžaf je protlaku dovezeného z Íránu spousta.

Součástí problému je čtyřnásobná cena plechovek, v nichž se pasta prodává, říká Mír Razaví. Obchodníci, kteří dovážejí materiál na výrobu plechovek, se snaží nakoupit dolary v málo používaném oficiálním kurzu 1:42 tisícům rijálům. Úřady ale chtějí, aby nakupovali dráž, což zpomaluje dodávky materiálu do továren.

Ceny mléka za rok více než dvojnásobné

Podle odhadu Mezinárodního měnového fondu letos íránská ekonomika vykáže pokles o 1,5 procenta a v příštím roce hrubý domácí produkt klesne dokonce o 3,6 procenta. Teprve pak se má pomalu začít zotavovat. V roce 2012 byl ekonomický propad sedmiprocentní, za irácko-íránské války se ekonomika propadla o čtvrtinu.

Zvyšování cen se týká nejrůznějšího sortimentu, hlavně importovaného zboží, jako jsou mobilní telefony a další elektronika, ale i základních potravin. Láhev mléka, která loni stála 15 tisíc rijálů, se nyní prodává za 36 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám