Hlavní obsah

Ceny benzínu i nafty setrvávají na čtyřletých maximech

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny u čerpacích stanic v Česku setrvávají na maximu od prosince 2014. Průměrná cena benzínu Natural 95 v uplynulém týdnu stoupla o haléř na 33,55 koruny za litr, cena nafty zůstala beze změny na 32,71 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 26. září

Článek

Nejvíce motoristé za pohonné hmoty platí i nadále v Praze. Litr Naturalu 95 stál ve středu v hlavním městě v průměru 34,39 koruny. To je sice o dva haléře méně než před týdnem, ale nic to nemění na tom, že Praha je jediný region, kde litr benzínu stojí přes 34 korun.

Litr nafty Pražané natankují za průměrných 33,60 koruny. Ještě před týdnem to bylo 33,63. Druhá nejdražší je nafta na Vysočině, kde litr stojí v průměru 33,22 koruny. To je o tři haléře více než před týdnem. Nad 33 korunami zůstává cena litru nafty ještě v Olomouckém a Jihomoravském kraji.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Každoročně od 1. prosince se v ČR prodává tzv. zimní nafta. (Ilustrační foto)

Nejméně se platí za benzín v Královéhradeckém kraji v průměru 33,09 koruny za litr, jen o čtyři haléře více platí řidiči v Jihočeském kraji. Také diesel je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, kde čerpací stanice prodávají litr v průměru za 32,16 koruny.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund, podotkl, že na mnohaletá maxima vystoupaly i ceny ropy. „Barel severomořské ropy typu Brent se prodával takřka za více než 81,60 dolaru,” uvedl.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Íránská ropná pole v Perském zálivu. I kvůli plánovanému omezení dovozu íránské ropy do USA by cena suroviny mohla vzrůst.

„Růst ceny ropy se v cenách pohonných hmot v Česku projeví v první polovině října. Tou dobou navíc cena ropy bude pravděpodobně zase o něco výše,” předpokládá Kovanda.

„Trh spekuluje, že cena ropy by se mohla v dohlednu vyhoupnout až nad 100 dolarů za barel. Klíčovým důvodem je výpadek dodávek ropy z Íránu, vůči jehož ropnému průmyslu začne Washington od čtvrtého listopadu uplatňovat sankce,” dodal Kovanda s tím, že k poklesu dodávek íránské ropy dochází již teď kvůli tlaku USA na své spojence.

Reklama

Výběr článků

Načítám