Hlavní obsah

Kdo podpoří rozpočet? Vláda bude podle Maláčové cílit hlavně na komunisty

Vládní koalice se podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) pokusí vyjednat podporu rozpočtu na příští rok primárně s KSČM. Ministryně tuto stranu označila za přirozeného partnera vzhledem k tomu, že komunisté vznik kabinetu ANO a ČSSD umožnili. Maláčová to v neděli uvedla v pořadu Partie televize Prima.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce Jana Maláčová ve Sněmovně.

Článek

„Při hlasování o důvěře vlády tuto vládu podpořili poslanci a poslankyně KSČM, takže to je první přirozený partner,“ řekla Maláčová na dotaz, kde ANO a ČSSD budou hledat hlasy pro schválení rozpočtu.

Předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) v úterý řekla, že komunisté chtějí vládní návrh rozpočtu nejdříve podrobně prostudovat a na základě toho se pak rozhodnou. Předsedkyně připustila, že navrhovaný schodek 40 miliard korun není z ekonomického hlediska optimální. Míní ale, že každá vláda plní své politické priority.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

Poněkud odlišný postoj než Maláčová prezentoval v týdnu premiér Andrej Babiš (ANO). Ve středu uvedl, že KSČM podpořila jeho vládu jen jednorázově; chce proto o rozpočtu jednat se všemi sněmovními stranami.

Přidejte na investice, vyzval Kalousek

Piráti a TOP 09 ústy svých místopředsedkyň Olgy Richterové a Markéty Pekarové Adamové v Partii navržený rozpočet odmítli.

Opozici kromě vysokého schodku vadí na rozpočtu i nízká míra investic v době hospodářského růstu. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v neděli v České televizi uvedl, že na investice by v příštím roce mělo směřovat nejméně 150 miliard korun. S návrhem vlády, aby na investice plynulo 122 miliard korun, nesouhlasí. Pokud kabinet Andreje Babiše (ANO) návrh nepřepracuje, nebude pro něj opoziční TOP 09 ve Sněmovně hlasovat.

„Snížit výdaje o 40 miliard korun a zvýšit investice, aby investice odpovídaly tomu, co jsme investovaly v době krize v roce 2012,“ uvedl své představy o změnách v návrhu Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

„Pokud by vláda návrh akceptovala, tak jsme připraveni pustit to do druhého čtení. Pokud vláda nebude náš návrh akceptovat, tak můžeme zápasit o změny mantinelů, ale ty mantinely jsou natolik špatné, že jej nemůžeme podpořit,“ dodal.

Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka uvedl, že to jeho strana nepodpoří a že na investice je v rozpočtu více peněz než v minulých letech.

Deficit i v dalších letech

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) jsou investice prioritami rozpočtu, stejně jako zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě.

Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021. Letos je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun, aktuálně je podle Babiše přebytek rozpočtu zhruba deset miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám