Hlavní obsah

Extrémní chudoba ve světě klesá. Její vymýcení ohrožují války v Sýrii a Jemenu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí v chudobě v posledních desetiletích celosvětově prudce klesá. Podle nejnovějších odhadů Světové banky by letos podíl světové populace v extrémní chudobě měl klesnout na 8,6 procenta. Ještě v roce 2015 tvořili chudí lidé 10 procent světové populace, v roce 1993 34 procent. Pokles však zpomaluje kvůli válkám v Sýrii a Jemenu, kde chudých přibývá, varuje Světová banka.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Extrémní chudoba ve světě

Článek

Války tak ohrožují cíl Světové banky extrémní chudobu do roku 2030 celosvětově vymýtit. Za extrémně chudé jsou v globálním měřítku považováni lidé, kteří si musí vystačit 1,90 mezinárodního dolaru z roku 2011 denně. Mezinárodní dolar je hypotetická měna, která by měla v daném místě stejnou kupní sílu jako měl americký dolar v USA v určeném okamžiku.

V letech 2013 až 2015 počet lidí žijící v extrémní chudobě klesl o 68 miliónů na 736 miliónů. Ve zhruba polovině všech států světa se míra extrémní chudoby pohybuje pod třemi procenty.

„Za posledních 25 let se více než miliarda lidí vymanila z extrémní chudoby, a míra globální chudoby je tak nejnižší v zaznamenané historii,“ uvedl šéf skupiny Světové banky Jim Yong Kim.

Foto: David Ryneš, Novinky

Globální chudoba

„Pokud však chceme chudobu do roku 2030 vymýtit, potřebujeme více investic, zejména do vytváření lidského kapitálu,“ dodal.

Kromě zemí postižených vleklým válečným konfliktem zaostávají i země subsaharské Afriky, kde chudoba klesá mnohem pomaleji a zřejmě i v roce 2030 bude dosahovat dvojciferných čísel. V letech 1990 až 2015 klesl podíl extrémně chudých lidí v tomto regionu z 56 na 35,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám