Hlavní obsah

Úroda jablek bude vyšší, kvůli suchu je ale horší kvalita

Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle posledního odhadu měla meziročně vzrůst o 25 procent na 127 707 tun. Plody jsou však kvůli suchu menší, většina úrody půjde asi na průmyslové zpracování. Sklizeň hrušek by měla vzrůst dvojnásobně na 8158 tun, vyplývá ze zářijového odhadu sklizně provedeného Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským.

Foto: Ovocnářská unie ČR

Jabloně z východních Čech postižené suchem

Článek

I když by měla úroda meziročně vzrůst, proti letním odhadům bude nižší. Ještě v červnu sadaři čekali u jablek nárůst sklizně o 48 procent na úroveň 150 tisíc tun a u hrušek na 11 tisíc tun.

Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka za snížením odhadu úrody jablek je letošní mimořádné sucho a teplo, které postihlo většinu pěstitelských oblastí.

„Plody jsou kvůli suchu menší, na ovoci jsou i přímé škody z tepla a slunečního záření. Možná až 60 procent jablek skončí v průmyslovém zpracování, ovoce na poškozených plochách se ani sklízet nebude," řekl Ludvík.

Dřívější odhady ČSÚ předpovídaly letos také větší úrodu meruněk, broskví nebo třešní. Naopak sucho negativně dopadlo na úrodu obilí, chmele a pícnin pro dobytek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám