Hlavní obsah

Benzín i nafta jsou nejdražší od roku 2014

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku nadále rostou. Benzín Natural 95 zdražil od minulé středy o čtyři haléře na 33,52 koruny za litr a nafta o pět haléřů na 32,65 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Současné ceny benzínu jsou na nejvyšší úrovni od prosince 2014.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 12. září

Článek

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Litr naturalu vyjde v hlavním městě v průměru na 34,42 koruny a stejné množství nafty na 33,60 Kč. Praha je jediným regionem v zemi, kde je průměrná cena benzínu nad 34 korunami.

Naopak nejlevněji tankují natural motoristé v Královéhradeckém kraji, kde vyjde v průměru na 33,02 Kč za litr. Nafta se prodává nejlevněji rovněž v Královéhradeckém kraji, a to za 32,11 koruny.

„Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu v ČR vystoupaly na své nejvyšší úrovně od roku 2014. Řidiči se přitom kvůli růstu cen ropy na světových trzích musí připravit na další zdražování, které však tlumí koruna posilující vůči dolaru,” uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Ropa zdražuje

Barel severomořské ropy Brent v uplynulém měsíci zdražil z úrovně kolem 70 dolarů na středeční úroveň více než 80 dolarů. Bezprostředním důvodem růstu cen ropy je podle ekonoma výraznější než očekávaný pokles zásob v USA. Dále pak se do růstu cen ropy trvaleji promítá hrozba a už i faktické omezování dodávek íránské ropy na světové trhy v důsledku sankcí, které proti Teheránu Washington spustí v listopadu.

„V příštím týdnu pohonné hmoty dále podraží, překonají tak opět svůj mnohaletý rekord. Benzín zdraží na úroveň 33,65 koruny za litr, nafta pak na 32,80 koruny za litr,” odhadl Kovanda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám