Hlavní obsah

Letošní úroda brambor bude třetí nejhorší v historii. Zdražování už začalo

Novinky, tov

Letošní úroda brambor bude třetí nejslabší od roku 1920, kdy se statistiky dělají. Nový odhad statistiků zčásti potvrdil, co pěstitelé brambor tvrdili v posledních týdnech. Brambory zřejmě na podzim podraží, horší úroda totiž zasáhla i další země.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Stroj na sklízení brambor

Článek

Letos se urodí méně okopanin. Podle odhadu Českého statistického úřadu zveřejněného ve středu se sklidí 581 000 tun brambor a 3,463 miliónu tun cukrovky. Odhadovaná sklizeň brambor je ve srovnání s loňskou úrodou o 16 procent nižší. Z hektaru se sklízí průměrně 25,4 tuny brambor, což je o čtyři tuny méně než před rokem. Plocha osázená bramborami se navíc v porovnání s loňskem mírně zmenšila na 23 tisíc hektarů.

„Letošní odhadovaná úroda brambor je třetí nejnižší v historii sledování. Méně brambor se sklidilo jen v letech 2013 a 2015. Ve srovnání s průměrem za posledních pět let je odhad sklizně brambor o sedm procent nižší, hlavně kvůli poklesu výnosů,“ řekla Dagmar Lhotská z ČSÚ. Statistici mají data zhruba od roku 1920.

Šéf Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan pro Novinky minulý týden odhadoval, že úroda bude proti posledním letům až o 30 procent slabší. [celá zpráva]

Zemědělci podle něj budou muset zdražit, v obchodech by tak brambory mohly stát až 20 korun za kilo, současná průměrná cena je kolem 15 korun za kilo. Slabší úrodu totiž hlásí i Německo a Nizozemsko, odkud se do Česka brambory především dovážejí. Import tvoří zhruba třetinu domácí spotřeby.

Foto: ČSÚ

Vývoj průměrné ceny brambor od roku 2003

„Kvůli špatné úrodě lze očekávat, že se růst cen brambor nezastaví. Již v srpnu bylo zaznamenáno meziroční zvýšení cen brambor o 7,2 procenta. V dalších měsících přitom může dojít k ještě většímu zdražení,“ soudí také hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V letošním roce se nedaří ani úrodě cukrové řepy, které se dle odhadu sklidí 3,463 miliónu tun, což je o pětinu méně než v loňském roce. Na špatné úrodě se podepsalo suché počasí, které pěstování na polích příliš nesvědčí. U mnoha plodin se hektarový výnos dostal pod pětiletý průměr.

Horké a suché léto naopak pomohlo úrodě ovoce, hlavně meruněk či jablek. Větší je také úroda řepky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám