Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty mírně vzrostly

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne o něco vzrostly. Benzín Natural 95 zdražil o devět haléřů na průměrných 33,48 koruny za litr, litr nafty pak o deset haléřů na 32,60 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 5. září

Článek

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Praha je zároveň jediným regionem republiky, kde průměrná cena litru benzínu přesahuje 34 korun.

Čerpací stanice v hlavním městě nabízejí litr Naturalu 95 v průměru za 34,44 koruny. Litr nafty stojí v metropoli průměrně 33,62 koruny. Průměrná cena nafty se nad 33 korun dostala už jenom na Vysočině.

Nejméně zaplatí řidiči za benzín v Královéhradeckém kraji, kde průměrně stojí litr 32,98 koruny. Nafta se prodává nejlevněji rovněž v Královéhradeckém a také Ústeckém kraji, a to shodně za průměrných 32,11 koruny za litr.

Ceny benzínu i nafty v Česku v posledních měsících kolísaly. Na začátku června se průměrná cena benzínu přiblížila k 33,50 koruny za litr a u nafty přesáhla 32,60 koruny, což bylo nejvíce od prosince 2014. Poté ceny opakovaně klesaly a stoupaly.

Ceny ropy stoupají, koruna spíše slabší

Ceny ropy v poslední době opět stoupají. „Například cena severomořské ropy typu Brent se v uplynulých dnech opět vyšplhala nad 78 dolarů za barel, kde byla naposledy na počátku července. Důvodem růstu ceny ropy je to, že obava trhů z výpadku dodávek íránské ropy na světové trhy je silnější než jejich obava z propuknutí světové obchodní války,” uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Zatímco sankce, které Washington na Teherán uvalí od listopadu, vedou ke zdražení ropy, obchodní válka by ji zlevňovala, neboť by tlumila globální ekonomický růst a tím pádem i poptávku po pohonných hmotách a dalších ropných produktech,” upřesnil.

V českém případě podle Kovandy zdražování nafty a benzínu částečně tlumí posílení koruny vůči dolaru ve druhé polovině srpna. „Nutno však říci, že to bylo posílení z více než ročních minim koruny vůči dolaru, takže koruna je stále vůči americké měně spíše slabší, což pochopitelně udržuje cenu pohonných hmot v České republice výše,” uzavřel ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám