Hlavní obsah

Inflace v eurozóně klesla na dvě procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční inflace v eurozóně v srpnu podle bleskového odhadu Eurostatu dosáhla dvou procent. To je o desetinu procentního bodu méně než v červenci. Nejvíce zdražovaly energie, jejichž ceny v srpnu oproti loňskému roku v průměru vzrostly o 9,2 procenta. To je o tři desetiny procentního bodu méně než o měsíc dříve.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

Ceny potravin, alkoholu a tabáku rostly o 2,5 procenta, stejně jako v červenci. Ceny služeb rostly v srpnu meziročně o jednu desetinu procentního bodu pomaleji než o měsíc dříve, a sice o 1,3 procenta.

Cílem Evropské centrální banky (ECB) je, aby se inflace pohybovala kolem dvou procent.

„Z hlediska ECB je však závažnější stále poměrně mdlá dynamika jádrové inflace. To vykázala meziroční růst opět pouze ve výši jednoho procenta,“ připomněl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Trh přitom v obou případech čekal rychlejší cenový růst. Nižší inflace přitom může oddálit zahájení zpřísňování měnové politiky Evropské centrální banky,“ dodal.

ECB si podle Kovandy přála, aby jádrová inflace zrychlovala, ale ta si „dává na čas“. „Mzdy sice v eurozóně vykazují aktuálně nejrychlejší růstovou dynamiku od roku 2012, avšak zůstává otázkou, zda se firmy v nejbližších měsících odváží promítnout růst mzdových nákladů do konečné ceny svých produktů,“ doplnil ekonom.

Odvahu firmám podle něj bere napjatá atmosféra v oblasti mezinárodního obchodu. „Zejména nevyzpytatelnost dalších kroků administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa,“ uzavřel Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám