Hlavní obsah

Brusel: Česko nemusí platit pokutu kvůli možnému střetu zájmu Faltýnka a dalších politiků

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise rozhodla, že Česko kvůli možnému střetu zájmů v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) poslance Jaroslava Faltýnka (ANO) a bývalých poslanců Ladislava Velebného (ČSSD) a Petra Kudely (KDU-ČSL) nebude platit pokutu, uvedla v pátek mluvčí SZIF Vladimíra Nováková. Původně hrozilo vracení více než 20 miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Faltýnek

Článek

„Šetření střetu zájmů je uzavřené. Korekce (pokuta), kterou Evropská komise navrhovala vyměřit ČR ve výši 800 428 eur (20,6 miliónu korun) za údajný střet zájmů členů dozorčí rady SZIF, se platit nebude,“ informovala mluvčí.

Podle Bruselu v době zahájení šetření sice existovalo finanční riziko v důsledku možného střetu zájmů, avšak z přezkoumání informací poskytnutých českými orgány nevyplynuly žádné důkazy o tom, že by se riziko skutečně naplnilo, dodala Nováková. Úřad se hájil tím, že dozorčí rada funguje odděleně a nezasahuje do administrace dotací.

Riziko manipulací se podle dřívějších informací serveru Echo24.cz týkalo částky jeden a půl miliardy korun, kterou v letech 2014 a 2015 inkasoval holding Agrofert. Předpisy měl porušil člen jeho představenstva Faltýnek (ANO), který na rozdělování dotací dohlížel jako člen dozorčí rady SZIF. Agrofert patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Podezření se týkalo dalších dvou bývalých poslanců. Jiný člen dozorčí rady Petr Kudela (KDU-ČSL) inkasoval 190 tisíc korun přímých plateb za obdělávanou půdu a další kolega Ladislav Velebný (ČSSD) je zastupitelem obce Dolní Moravice, na jejíž rozvoj schválil 333 tisíce.

Případ se táhl od roku 2016. Kauza vyvolala rozruch na české politické scéně, zabývala se jí loni v březnu i vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám