Hlavní obsah

V „chytrých kravínech” sledují dojnice on-line

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V českém zemědělství se stále víc prosazuje digitalizace a takzvané chytré zemědělství jako robotické kravíny nebo drony. Poukázala na to i nedávná výstava Země živitelka, která se konala na Výstavišti v Českých Budějovicích.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Mezinárodní agrosalón Země živitelka přiblížil i chytré zemědělství jako robotické kravíny. Na snímku je plemenný býček.

Článek

Agrosalón, která se konal od 23. do 28. srpna a na němž se představilo přes 550 vystavovatelů z více než 20 zemí, přiblížil i „chytré” zemědělství: robotické kravíny, traktory s vestavěnou GPS, drony s kamerou, které umožňují rychlou kontrolu pole ze vzduchu, automatický systém dojení nebo čidla, která monitorují vlhkost půdy.

GPS systémy se nejdřív prosadily v rostlinné výrobě. „Stále se to zpřesňuje, brzy se budeme bavit o samořiditelných traktorech. Již dnes používají traktory autonomní navigaci, kdy řidič není řidičem, ale spíše operátorem,” řekl předseda představenstva Výstaviště České Budějovice Mojmír Severin.

V české živočišné výrobě se první robotizované stáje objevily před deseti lety. Digitalizují jak velké podniky, které investují v desítkách či stovkách miliónů korun, tak i malí farmáři, koupí třeba jen jednoho dojícího robota. Při koupi novinek využívají podporu z Programu rozvoje venkova.

„Dojením to nekončí: robotické přiháněče píce nebo celé autonomní krmné systémy pro stáje. Obojky, které měří aktivitu hospodářských zvířat, jsou běžnou součástí každé dojírny, i nerobotické," řekl Severin.

Automatické krmení

Lidé si na Zemi živitelce mohli prohlédnout třeba automatický systém krmení krav čerstvým krmivem. Nabízí krmení 24 hodin denně. Mezi vystavenými předměty byl i secí stroj se hřeby určený pro páskové setí. Vodicí hřeby simulují zakořenění v požadované hloubce mezi 0 až 15 centimetry pro hluboko kořenící rostliny, jako je řepka. Hřeby jištěné proti kamenům prorážejí zemi, přičemž ji nadzvedávají, provzdušňují a vytvářejí cestu pro kořeny, které mohou růst do hloubky snadno a rychleji.

„Chceme ukázat, že zemědělství je velmi moderní a progresivně se rozvíjející obor. V roce 1930 bylo přes 30 procent všech zaměstnaných lidí v zemědělství, dnes mezi dvěma až třemi procenty. Industrializace pokračuje a zemědělci jsou často nuceni uchylovat se k autonomním systémům, aby nahradili těžce sehnatelnou lidskou práci,” řekl Severin.

Agrosalon Země živitelka připomínal 100 let českého zemědělství. Mezi stroji byly historické pluhy i mlátička zapsaná v Guinnessově knize rekordů. Letos výstava přilákala 116 tisíc lidí, nejvíce od roku 2005.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman dorazil na výstavu Země živitelka

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek dorazil na 45. ročník agrosalónu Země živitelka do Českých Budějovic. Na veřejnosti se naposledy ukázal na oficiální akci 8....

Výběr článků

Načítám