Hlavní obsah

VW v Mexiku chránil auta protikroupovými děly. Způsobil sucho, zlobí se zemědělci

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý automobilový koncern Volkswagen čelí v Mexiku kurióznímu obvinění. Tamní zemědělci jej nařkli z toho, že prostřednictvím technologie na změnu počasí způsobil sucha. Uvedl to list Financial Times. Volkswagen v reakci od používání speciálních děl ustupuje.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Vlajka Volkswagenu u autosalónu v německé Bochumi.

Článek

Volkswagen v okolí své továrny ve městě Puebla využíval takzvaná protikroupová děla, která do atmosféry vystřelí rázové vlny. Ty brání vzniku ledových hrudek, jež v minulosti opakovaně poškozovaly již dokončené automobily zaparkované před továrnou.

Zemědělci ale tvrdí, že děla se aktivují automaticky vždy za určitých povětrnostních podmínek a v zásadě způsobují nedostatek srážek v tradičním období dešťů.

„Nebe se doslova vyjasní a jednoduše neprší,“ popsal agentuře AFP zemědělec Gerardo Perez, jak podle něj protikroupová děla v Pueblu fungují.

Volkswagen v reakci na kritiku oznámil, že nové vozy bude nově chránit mechanicky pletivem nataženým nad nimi. Od používání kontroverzní technologie hodlá ustoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám