Hlavní obsah

Do čela dozorčí rady ČEZ jmenovali Otakara Horu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým předsedou dozorčí rady energetické společnosti ČEZ je Otakar Hora, místopředsedou je nově kromě Ondřeje Landy také Zdeněk Černý. Členové rady o jmenování osmapadesátiletého Hory rozhodli na čtvrtečním zasedání. Oznámil to mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Foto: LinkedIn Otakara Hory

Otakar Hora

Článek

Rada zasedla poprvé od červnové valné hromady firmy, která odvolala tři členy rady včetně předsedy a bývalého předsedy Akademie věd ČR Václava Pačese.

Bývalý viceprezident Komory auditorů ČR Hora, který byl dříve také zodpovědný za provozní řízení společností poradenské skupiny KPMG v České republice, byl v červnu do rady zvolen spolu s bývalým členem bankovní rady ČNB Lubomírem Lízalem a Karlem Tyllem, který je od srpna náměstkem pro veřejné rozpočty na ministerstvu financí. Předseda odborového svazu ECHO Černý působí v radě už od roku 2014.

Dozorčí rada mimo jiné volí a odvolává členy představenstva ČEZ. V červnu v ní kromě Pačese skončili také Robert Šťastný, který býval označován za nominanta KDU-ČSL, a Petr Polák, který podle médií platil za muže bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Stát má 8 z 12 členů rady

Z 12 členů dozorčí rady ČEZ jich má osm stát, zbytek jsou zástupci zaměstnanců. Podle některých médií po červnových personálních změnách ovládl dozorčí radu svými nominanty premiér Andrej Babiš (ANO), který v minulosti několikrát kritizoval současné vedení společnosti.

Média v posledních letech častokrát spekulovala o tom, že Babiš chce svůj vliv v ČEZ navýšit. Například loni v lednu nynější premiér uvedl, že zástupci ministerstva financí v dozorčí radě firmy hlasovali na konci roku 2016 proti prodloužení mandátu stávajícímu vedení firmy. Byli ale přehlasováni a dozorčí rada tehdy potvrdila ve funkci předsedy představenstva ČEZ na další čtyři roky Daniela Beneše.

Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Stát a firma zvažují stavbu nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany.

Reklama

Výběr článků

Načítám