Hlavní obsah

Kapsch se dál pere o provoz mýta. Nabízí nižší cenu než vítěz tendru

Společnost Kapsch poslala ministru dopravy Danu Ťokovi (za ANO) novou nabídku na provoz mýtného systému po roce 2019. Současný provozovatel mýta je připraven realizovat a provozovat nový systém za 10,5 miliardy korun, což je zhruba o 250 miliónů korun méně, než byla vítězná nabídka konsorcia CzechToll/SkyToll v nepravomocně zrušeném tendru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kamión projíždí pod jednou z mýtných bran instalovaných na části Pražského okruhu

Článek

„Ministr dopravy má v tuto chvíli v rukou bezkonkurenčně nejlepší nabídku na budoucí mýtný systém a jeho provozování po roce 2019,” řekl mluvčí Kapsche David Šimoník. Společnosti se podle něj podařilo v nové nabídce snížit náklady díky vyjasnění některých parametrů nastavených v zadávací dokumentaci. Ministerstvo dopravy uvedlo, že se nabídkou Kapsche bude zabývat.

Původní nabídka Kapsche na desetiletý provoz mýta v Česku byla téměř o 2,9 miliardy korun vyšší. „Kapsch tím navazuje na situaci, kdy po otevření tendrových obálek v březnu ministr označil nabídky jako předběžné, o kterých bude jednat v soutěžním dialogu,” uvedl Šimoník.

Kapsch nabídl státu i odkup části firmy

Ťok se na jaře nakonec rozhodl vybrat nejnižší nabídku v tendru bez dalšího jednání s uchazeči. „Společnost CzechToll zvítězila se svou nabídkou a s nejnižší cenou v transparentní otevřené soutěži. Již několikátá nabídka na snížení ceny společnosti Kapsch je smutným důkazem toho, jak je současný systém předražený, což dokazují i závěry z nedávné zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu," uvedl mluvčí společnosti CzechToll Miroslav Beneš.

Firma Kapsch v dopise adresovaném ministru dopravy vedle nové nabídky také připomněla, že nabídla odkup části firmy do rukou státu, který by tak mýtný systém mohl provozovat sám. Dalším návrhem firmy byl nový tendr na provoz stávajícího systému, u kterého společnost vyčíslila náklady na 8,9 miliardy korun.

Soutěž na nový mýtný systém v květnu zatím nepravomocně zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ministerstvo dopravy však s rozhodnutím nesouhlasilo a podalo proti němu rozklad.

ÚOHS v soutěži o mýtné vytkl ministerstvu dopravy způsob, jakým předávalo jednotlivým uchazečům zadání soutěže a potřebnou dokumentaci. Podle úřadu není zřejmé, zda všichni zájemci dostali stejné informace. Dalším důvodem pro zrušení bylo rozšíření mýta o zhruba 900 kilometrů, které bylo podle ÚOHS stanoveno netransparentně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám