Hlavní obsah

Stížností na Airbnb v Praze přibývá. Finanční úřad má přehled o ubytovatelích

Během posledních čtyř let se zvyšuje počet stížností na klienty sdílených ubytovacích služeb typu Airbnb v centru Prahy. Úřady podle kritiků Airbnb nejsou za současné legislativy schopné pronajímatele řádně kontrolovat. Finanční správě se ale nedávno podařilo získat informace o ubytovatelích, na základě kterých hodlá prověřit, zda platí daně.

Foto: Novinky

Po centru Prahy denně projdou stovky lidí s kufry hledající byty, které si pronajali přes Airbnb.

Článek

Právě česká metropole je hlavním českým trhem, na kterém americká společnost zaměřená na tzv. sdílené ubytování působí. Roste však i v jiných regionech. Podle Veroniky Blažkové, mluvčí Prahy 1, se radnice poslední roky pokouší problém řešit, počty kontrol nicméně činí pouze desítky za rok.

Ve většině případů neposkytují tyto služby samotní vlastníci bytových jednotek, nýbrž podnikatelské subjekty
mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková

Bytů nabízených ubytování jen přes Airbnb v Praze je podle čísel společnosti více než 3000, celorepublikově přes 11 tisíc.

Otázku sdíleného ubytování má řešit nová legislativa předložená ministerstvem financí, která je nyní v připomínkovacím řízení.

Politické téma

Sdílené ubytování se v Praze stalo tématem nejen ekonomickým, ale i politickým. Řada politických subjektů, kandidujících do podzimních komunálních voleb, hovoří o Airbnb a podobných službách jako o problému, který je nutné vyřešit. Podobné služby podle nich podporují spekulace s byty, ruší komunitní život a lákají do centra města turisty, kteří jsou v Praze jenom kvůli pití alkoholu a zábavě.

Právní stránka věci je podle české legislativy neproblematická, problém je však s vymahatelností. "Z výsledků kontrol je zřejmé, že ve většině případů neposkytují tyto služby samotní vlastníci bytových jednotek, nýbrž podnikatelské subjekty, které se ubytovacími službami zabývají," uvedla Blažková.

Praha 1 jako česká nejvíce turisticky lákavá lokalita podle ní zvyšuje množství kontrol rok od roku. V roce 2014 byly provedeny čtyři, v roce 2015 osm, v roce 2016 to bylo 49 kontrol, loni 60 kontrol a letos zatím 34 kontrol. Kontroly jsou z velké části prováděny z podnětu občanů, radnice na jejich základě vypověděla několik nájmů obecních bytů. Reálné vypovězení nicméně trvá dlouho, protože nájemníci využívají všechny právní kroky, aby výpověď zdrželi.

Praha chce omezit pronájmy zákonem

Úřady podle kritiků Airbnb nejsou za současné legislativy schopné pronajímatele řádně kontrolovat. Zejména Praha proto tlačí na novelu zákona, která by zahrnovala například omezení doby, po kterou by bylo možné byt ročně krátkodobě pronajímat. Návrh novely je nyní v připomínkovacím řízení, dá se tak očekávat jeho projednání po letních parlamentních prázdninách.

Hosté se ubytovali u zhruba 11 tisíc hostitelů. Nejvíce návštěvníků přijelo z Německa a USA, průměrně zde přespali 3,3 noci. Mimo Prahu je největší zájem o jižní Moravu a Slezsko.
Airbnb funguje v ČR od roku 2009, společnost vznikla v srpnu 2008. Podle expertních analýz se Airbnb svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Kromě Airbnb působí na trhu další podobné služby, například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

Jedním z problémů s tímto typem ubytování je vymáhání poplatku za ubytování a daně z příjmu. Hospodářské noviny uvedly, že finanční správě se podařilo získat informace o ubytovatelích, na základě kterých hodlá kontrolovat, zda platí daně.

Stejné informace poskytne pražskému magistrátu, aby mohl vymáhat ubytovací poplatek, kterému krátkodobé pronájmy bytů podléhají stejně jako ubytování v hotelu či penzionu. Finanční správa nechce sdělit, kde k informacím o nabízených bytech přišla. [celá zpráva]

Berní úředníci podle listu mají k dispozici informace potřebné k tomu, aby tisíce lidí, kteří se živí díky Airbnb či taxislužbě Uber, přiměli k zaplacení dosud neuhrazených daní. Podle loňské vládní studie by stát mohl jen od pražských pronajímatelů bytů přes službu Airbnb ročně vybrat přes 460 miliónů korun.

Počet hostů ubytovaných v Česku prostřednictvím aplikace Airbnb podle společnosti loni meziročně vzrostl o 52 procent na 1,02 miliónu. Tradičně nejsilnější je Praha, v mimopražských regionech se nicméně zájem zvýšil o 108 procent. V krajských městech je ale fenomén stále v začátcích a úřady většinou žádné stížnosti neregistrují.

Anketa

Měl by stát přísněji regulovat služby typu Airbnb?
Ano
60 %
Ne
40 %
Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám