Hlavní obsah

Růst cen pohonných hmot se téměř zastavil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrné ceny paliv u čerpacích stanic v Česku se od minulého týdne výrazně nezměnily. Benzin Natural 95 zlevnil o dva haléře na 33,26 koruny za litr a nafta stála ve středu v průměru 32,45 koruny za litr, tedy stejně jako před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 1. srpnu

Článek

V předchozích dvou týdnech pohonné hmoty zlevňovaly a ceny se vzdálily od maxim za posledních tři a půl roku, kam vystoupaly počátkem června a potom znovu před polovinou července. Průměrná cena Naturalu 95 se na začátku června přiblížila úrovni 33,50 koruny a u nafty přesáhla 32,60 koruny. Motoristé tehdy platili nejvíce od prosince 2014.

Jednoznačně nejdražší pohonné hmoty má nadále Praha, kde litr benzínu stojí v průměru 34,23 koruny, což je o deset haléřů více než před týdnem. Naopak litr nafty zlevnil o osm haléřů na 33,43 koruny. Hlavní město je jediným regionem, kde průměrná cena litru benzínu přesahuje 34 korun a litru nafty 33 korun.

Naopak nejlevnější jsou pohonné hmoty v Ústeckém kraji, kde litr Naturalu 95 stojí 32,71 koruny, tedy o dva haléře méně než před týdnem. Litr nafty zlevnil o stejnou částku na 31,94 koruny. Stejně levný je litr nafty i v Jihočeském kraji, tolik stál i před týdnem. Litr benzínu v jižních Čechách zdražil o haléř na 32,77 koruny.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy se v důsledku růstu dovozu v uplynulém týdnu zvýšily o 3,8 miliónu barelů, analytici v průzkumu agentury Reuters však očekávali pokles o 2,8 miliónu. To se ve středu projevovalo poklesem cen severomořské ropy Brent i americké lehké ropy WTI zhruba o dvě procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám