Hlavní obsah

Ministerstvo financí zhoršilo výhled růstu ekonomiky

Novinky, tov

Růst české ekonomiky letos dosáhne 3,2 procenta a příští rok zpomalí na 3,1 procenta. Ministerstvo financí v úterý zhoršilo původní výhled z dubna. Za největší rizika pro ekonomiku považuje obchodní válku a nedostatek pracovních sil.

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční růst reálného HDP

Článek

Za zhoršením prognózy stojí zpomalení ekonomického růstu v EU a v eurozóně v první polovině roku. Podle posledních statistik růst v EU ve druhém čtvrtletí zpomalil na 2,2 procenta z 2,4 procent v prvním kvartálu.

Naopak odhad průměrné inflace ministerstvo mírně zvýšilo na 2,2 procenta letos a 2,3 procenta v příštím roce.

Prognóza ministerstva financí
aktuální prognózaminulá prognóza
2018201920182019
Růst HDP3,23,13,63,3
Inflace2,22,32,11,9
Nezaměstnanost2,32,32,42,3
Zdroj: MF

„Hlavním negativním rizikem je vyhrocování vzájemných obchodních vztahů mezi Spojenými státy americkými na straně jedné a Čínou a Evropskou unií na straně druhé. Ačkoliv Česká republika obchoduje převážně s ostatními státy Evropské unie, vzhledem ke značnému zapojení české ekonomiky do mezinárodních řetězců může být dopad zvyšování dovozních cel významný,” uvedlo MF.

V této souvislosti hrozí i odložení investičních rozhodnutí z důvodu vysoké nejistoty či možný přesun výroby do jiných zemí.

Z vnitřních faktorů je i nadále největší problém nedostatek zaměstnanců s vhodnou kvalifikací, který firmy vnímají jako hlavní bariéru pro zvyšování své produkce. „V neposlední řadě nezanedbatelné riziko představuje také pokračování rychlého růstu úvěrů na bydlení a cen nemovitostí,” dodalo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám