Hlavní obsah

Americká ekonomika roste nejrychleji za čtyři roky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světová ekonomika přeřadila na vyšší rychlost. Růst HDP Spojených států ve druhém čtvrtletí zrychlil na 4,1 procenta a byl tak nejsvižnější od roku 2014, uvedl server CNN Money. Hospodářství je nyní v dobré kondici, nejistota ale panuje v souvislosti s možným vyhrocením obchodní války.

Foto: Daniel Acker, Reuters

Nakládka sójových bobů v Illinois

Článek

Americká ekonomika se zdá být ve velmi dobré kondici i podle dalších ukazatelů. Nezaměstnanost je blízko 18letého minima, firmy mají více zakázek a vývoz roste. V prvním čtvrtletí rostlo HDP o 2,2 procenta.

Ve druhé polovině roku nicméně analytici očekávají určité zpomalení, protože vyprchá efekt snížení daní a rostoucí úrokové sazby sníží spotřebitelské útraty.

Co se týče rizik obchodní války, již oznámená cla mají mít na americkou ekonomiku jen mírně negativní dopad, pokud se obchodní válka více nevyhrotí a nedojde k zavádění dalších omezení obchodu.

Trumpovo jednání s Junckerem přineslo naději

K zavádění cel se uchýlil americký prezident Donald Trump s cílem chránit domácí ekonomiku a pracovní místa. Další země ale zavedly odvetná opatření a řada analytiků upozorňuje, že na obchodní válce prodělají všichni. V posledním týdnu USA překvapivě otočily a začaly naopak mluvit o nutnosti odbourávání bariér v zahraničním obchodě. Určitou naději na uklidnění obchodní války přinesla tento týden jednání Trumpa s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. [celá zpráva]

Šéfové firem v USA jsou ale vůči dalšímu vývoji obezřetní, jak dokazuje kolísání indexu ekonomické důvěry, dodává CNN.

Reklama

Výběr článků

Načítám