Hlavní obsah

Kůrovci přeje počasí, z jedné samice může být i 30 tisíc brouků, varuje expert

Kůrovec se kvůli počasí zřejmě bude letos rojit třikrát, vývoj je rychlejší proti normálu o dva až tři týdny. Z jedné samičky se tak od začátku jara může vylíhnout až 30 000 brouků, varoval Petr Zahradník z Lesní ochranné služby Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti. Dříve bylo zvykem, že v nižších nadmořských výškách se kůrovec rojil dvakrát a na horách jednou.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Průběh a intenzita rojení kůrovců jsou značně závislé na průběhu počasí. Vyhovuje jim teplo a sucho, jenž také oslabuje stromy, které jsou pak k napadení škůdci méně odolné. První rojení kůrovců bylo letos v podobném období jako v předešlých letech, tedy zhruba v polovině dubna,” uvedl Zahradník.

Vysoké jarní teploty pak ale vývoj kůrovce urychlily. Druhé rojení bylo na přelomu května a června, a to bez ohledu na nadmořskou výšku. Lesníkům se tak podle Zahradníka zkrátila doba, ve které mohou napadené dřevo asanovat.

Foto: Novinky

Kůrovci severskému se v tropických podmínkách daří dobře.

„Výrazně se zřejmě projevily i vlivy sesterského rojení brouků, a to po prvním i druhém rojení, samičky nalétávají na další strom a již bez páření kladou další vajíčka,” uvedl Zahradník. Šíření brouka je tak podle něj skoro exponenciální, každá samička je schopná naklást v jedné generaci i 50 dalších brouků.

Hrozí až čtyři generace

„Dříve bylo obvyklé, že v nižších a středních polohách se objevily ročně dvě generace a v horských oblastech jedna generace lýkožrouta smrkového. V posledních letech je však časté, že se ještě v září objevilo zakládání další generace, která se však dovyvinula až začátkem následující sezóny,” uvedl Zahradník.

Foto: Novinky

Hlavní příčinou hynutí stromů je nedostatek srážek

Letos tak urychlení vývoje dává podle něj reálný předpoklad dokončení třetí generace, a to zřejmě i v horských oblastech. „Podle dosavadních znalostí o lýkožroutovi smrkovém by však letos nemělo dojít k vyrojení čtvrté generace,” dodal.

Nejpostiženějšími oblastmi jsou podle projektu Kůrovcové info severovýchodní Morava a Slezsko, dále území od Znojma po Domažlice. Ministerstvo zemědělství dříve uvedlo, že by chtělo na příští rok zvýšit rozpočet na boj proti kůrovci o půl miliardy korun.

Lesy v Moravskoslezském kraji z ptačí perspektivy Video: Novinky

Lesy čelí kritice, dřeva je přebytek

Kritice ohledně kůrovcové kalamity čelily státní Lesy České republiky. Kvůli zhoršenému hospodaření způsobeném kůrovcovou kalamitou podnik podle MF Dnes odložil chystanou stavbu nového sídla v Hradci Králové zhruba za půl miliardy korun. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Do zisku i tržeb Lesů ČR se negativně promítá významné snížení cen dřeva, kterého je kvůli kůrovci a živelním kalamitám na trhu velký přebytek. Ve vyšší těžbě se odráží snaha podniku zpracovat kalamitní dřevo co nejrychleji. Firma také zastavila u smrků a borovic úmyslné těžby zdravého, tedy dražšího dřeva.

Pro smrkovou kulatinu napadenou kůrovcem není odbyt a situace se bude v průběhu roku podle odborníků ještě zhoršovat. Pily nemají kapacity na zpracování dřeva a vývoz toho nezpracovaného se téměř zastavil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Dříví po kůrovci zlevnilo, prkna a trámy ne

Cena surového dříví vytěženého kvůli kůrovci klesá. Za deset let se průměrná cena metru krychlového smrkové kulatiny ve druhé třídě jakosti v ČR snížila ze...

Výběr článků

Načítám