Hlavní obsah

Výběr mýta od kamiónů roste, za půl roku to je 5,4 miliardy

Novinky, tov

Za prvních šest měsíců letošního roku se vybralo na mýtném z kamiónové dopravy 5,4 miliardy korun, oproti loňsku o pět procent více. Pokračuje tak růst z posledních let, tažený konjunkturou české i evropské ekonomiky. Čísla v pátek zveřejnil provozovatel mýta v Česku, společnost Kapsch.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vybrané mýtné.

Článek

V samotném červnu stát na mýtném vybral 949 miliónů korun, což je letos druhý nejlepší výsledek. Oba letní měsíce však bývají pravidelně ve výběrech mýta slabší.

Nejsilnějším měsícem více než jedenáctileté historie zůstává loňský listopad, kdy se vybrala bez 40 miliónů rovná miliarda korun.

Pokud by růst výběru mýtného pokračoval současným tempem, celoroční výběr mýta by letos mohl atakovat jedenáctimiliardovou hranici, odhadl mluvčí Kapsche David Šimoník. Loni se vybralo 10,4 miliardy korun.

Český mýtný systém vybírá od nákladních automobilů kilometrové poplatky za použití dálnic a vybraných úseků silnic I. třídy (jde zhruba o 220 kilometrů).

Provozovatelem mýtného systému je rakouský Kapsch, od roku 2020 by to měly být společnosti Czech Toll/Sky Toll, které zvítězily v tendru ministerstva dopravy. Tendr ale zatím nepravomocně zrušil antimonopolní úřad, ministerstvo proti tomu podalo rozklad.

Náklady na provoz systému mýtného v posledních letech činí přibližně 15 procent z celkové vybrané částky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám