Hlavní obsah

Ministerstvo žaluje antimonopolní úřad. Chce zpátky disky s daty k mýtnému tendru

Novinky, Tomáš Volf

Ministerstvo dopravy podalo žalobu proti rozhodnutí předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje, který mu odmítl vrátit datové nosiče se zadávací dokumentací k mýtnému tendru. Žaloba přichází v době, kdy se čeká rozhodnutí ÚOHS ohledně platnosti mýtného tendru, ve kterém prohrál dosavadní provozovatel mýtného systému, rakouský Kapsch. Úřad chce nosiče vrátit až po pravomocném skončení správního řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kamión projíždí pod jednou z mýtných bran instalovaných na části Pražského okruhu

Článek

„Ministerstvo dopravy odeslalo ve čtvrtek Krajskému soudu v Brně žalobu proti rozhodnutí předsedy ÚOHS, kterým potvrdil prvoinstanční rozhodnutí ÚOHS nevrátit ministerstvu dopravy datové nosiče (flash disky) obsahující tzv. Dokumentaci elektronického systému výkonového zpoplatnění. Požadujeme zrušení rozhodnutí předsedy ÚOHS. Domníváme se, že rozhodnutí ÚOHS o nevracení datových nosičů je nezákonné,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva dopravy Jakub Stadler.

Výsledky mýtného tendru úřad ministra dopravy Dana Ťoka oznámil začátkem dubna. V něm zvítězily a mýtné po roce 2019 by měly vybírat firmy CzechToll a SkyToll. SkyToll vybírá mýto na Slovensku, CzechToll patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. [celá zpráva]

Není naprosto zřejmé, kdo se s flash disky seznamoval...zda snad neměl kdokoliv možnost manipulovat s obsahem flash disků
z textu žaloby MD proti předsedovi ÚOHS<br />

Proti výsledkům tendru ale podali námitky neúspěšní uchazeči, mezi nimi i dosavadní výběrčí mýta Kapsch. Námitky se měly týkat mimo jiné právě zadávací dokumentace pro jednotlivé uchazeče.

Antimonopolní úřad začal námitky prověřovat a předběžným opatřením zakázal ministerstvu dopravy podepsat s vítězem smlouvu. Nyní se čeká na definitivní rozhodnutí ÚOHS, který může výsledky tendru potvrdit, nebo zamítnout.

Zamítnutí by znamenalo velkou komplikaci, protože vypsat nový tendr je časově náročné. Smlouvu s Kapschem již stát už v roce 2016 prodloužil bez soutěže o tři roky, protože „nestíhal”.

Osmdesát flash disků

V odeslané žalobě nyní ministerstvo dopravy uvádí, že asi 80 flash disků nebylo zařazeno do spisu. Vrácení požadovalo údajně z obav o jejich osud.

„V situaci, jež ve správním řízení postupem žalovaného nastala, však není naprosto zřejmé, kdo se s flash disky získanými žalovaným od žalobce, které z rozhodnutí žalovaného nebyly obsahem spisu, seznamoval, z jakého důvodu, zda zde byly či nebyly splněny zákonné podmínky pro nahlížení do spisu, zda snad neměl kdokoliv možnost manipulovat s obsahem flash disků,“ stojí v textu žaloby.

Spisový materiál je uchováván v uzamčených kancelářích, zajištěných skříních a případně i v trezorech
prohlášení ÚOHS

Zprávy o podezření z manipulace s předstihem dorazily na ÚOHS, který na ně reagoval už minulý týden v tiskové zprávě.

„Veškerý spisový materiál, stejně jako zadavatelem poskytnutá dokumentace o zadávacím řízení, je u každého správního řízení vedeného úřadem pod přísným dohledem oprávněných úředních osob, je uchováván v uzamčených kancelářích, zajištěných skříních a případně i v trezorech,“ uvedl úřad.

Dodal, že prostory úřadu jsou nadto monitorovány kamerovým systémem a střeženy ostrahou, a není tedy možné, aby se spisovým materiálem kdokoliv manipuloval.

„Flash disky jsou součástí dokumentace o zadávacím řízení, kterou má zadavatel povinnost úřadu poskytnout a úřad ji vrací po pravomocném skončení správního řízení,” řekl Novinkám mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

„Postup úřadu bude podrobně odůvodněn i v prvostupňovém rozhodnutí ve věci přezkumu zadávacího řízení Ministerstva dopravy ČR na systém elektronického mýtného, které je v současné době v přípravě,“ dodal Švanda.

Kromě CzechToll a SkyToll a společnosti Kapsch se o vybírání mýta ucházely ještě maďarský National Toll Payment Services a německá firma T-Systems.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám