Hlavní obsah

Do vzduchu se poprvé vydala „běluha” XL, nafouknutá létající velryba od Airbusu

– Toulouse • Aktualizováno

Airbus ve čtvrtek po měsících testování poprvé ve francouzském Toulouse vzlétl se svou novinkou, nákladním letadlem Beluga XL. Ta má od roku 2019 postupně vystřídat stávající model Beluga ST, který firma využívá k přepravě kompletních dílů svých letadel už dnes.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První let Airbusu Beluga XLVideo: AP

 
Článek

Beluga XL vychází z letounu Airbus A330-200 a pohání ho motory Rolls Royce Trent 700. Oproti současnému modelu Beluga ST (Super Transporter) povyrostla o téměř sedm metrů na délku a průměr trupu, který stroji dává ikonický tvar, se zvýšil o 1,1 metru na bezmála devět metrů. Přepravní kapacita tak vzrostla o třicet procent.

Stejně jako předchůdce bude novinka sloužit k přepravě kompletních částí letadel Airbus mezi závody v Evropě. Do letounu se například vejdou kompletní křídla či trup. Cílem zvětšeného modelu je zefektivnit výrobu a zajistit potřebnou přepravní kapacitu pro navýšenou produkci strojů A350.

Foto: Airbus

Airbus A350XBW

Současné modely například pojmou jen jedno kompletní křídlo letounu Airbus A350, zatímco novinka rovnou dvě. Modelem Beluga XL začne firma od poloviny roku 2019 postupně nahrazovat současnou pětičlennou flotilu modelů Beluga ST.

Foto: Airbus

Airbus Beluga XL

Pro novinku společnost navrch připravila speciální lakování podtrhující tvary stroje, podle nichž dostala i svůj název odkazující na mořskou velrybu - běluhu. Model XL tak kromě nápisů dostal přes skla kokpitu široký velrybí úsměv a na bocích má i oči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám