Hlavní obsah

Čínská ekonomika zpomalila, obává se obchodní války

Druhá největší ekonomika světa se potýká s rostoucím zadlužením a eskalací napětí v obchodních vztazích s USA. Ve druhém čtvrtletí čínská ekonomika zpomalila na 6,7 procenta z 6,8 procenta v prvním kvartálu, analytici očekávají další zbrzdění růstu.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Stavební dělníci před billboardem budované obchodní čtvrti v centru Pekingu

Článek

Aktuální růst čínské ekonomiky, jak o něm v pondělí informoval čínský statistický úřad, se zatím drží nad vládním cílem stanoveným pro letošní rok na 6,5 procenta. Podle analytiků prokázala druhá největší světová ekonomika odolnost v období dále hrozící eskalace obchodního konfliktu se Spojenými státy.

Jak upozornil server BBC, pokles přichází v době, kdy se Čína snaží zkrotit vysoký státní dluh a USA tento měsíc uvalily cla na dovoz čínského zboží v ročním objemu 34 miliard dolarů (přes 760 miliard korun). Peking zavedl v reakci odvetná cla ve stejném objemu. [celá zpráva]

Navzdory nejistotě těží čínské hospodářství z celosvětové konjunktury a oživeného trhu s nemovitostmi. Již v prvních třech měsících roku se také zvýšil podíl spotřeby na celkovém růstu, meziročně vzrostl na 77 procent z 58 procent.

Pro druhé pololetí odhadují analytici mírné zpomalení růstu na 6,6 procenta. Čínské firmy podle průzkumu společnosti IHS Markit sice stále optimisticky očekávají, že v příštím roce dále zvýší výrobu, ale náladu jim kalí obavy ze zmíněné obchodní války, dále i rostoucí ceny surovin, vyšší náklady na práci, silnější konkurence a přísnější ekologické předpisy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám