Hlavní obsah

Budeme vyvážet víc zboží do Číny, plánuje Babiš

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofie

Česká republika by měla rozšířit export do Číny, prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO) před odletem do Sofie. V bulharském hlavním městě se v sobotu koná summit zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny ve formátu 16+1. V rámci summitu by se měl Babiš setkat se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„V minulosti jsem byl přítomen jednání čínského prezidenta s naším prezidentem a s premiérem Sobotkou. Pro mě je to premiéra. Chtěl bych se soustředit na naši obchodní spolupráci,“ řekl v pátek odpoledne před odletem do Sofie Babiš.

Uvedl, že obchodní bilance s Čínou není pro Česko moc dobrá. „Dovážíme desetkrát více zboží, než vyvážíme. Měli bychom mít konkrétní koncepci, jaké naše firmy by chtěly v Číně prodávat. Politici se o to můžou zasadit,“ prohlásil premiér.

„Chtěl bych, abychom měli ke každé zemi jasnou obchodní koncepci,“ dodal.

Summit 16+1 se naposledy konal loni v listopadu v Budapešti. Peking na něm slíbil, že poskytne zemím střední, východní a jihovýchodní Evropy na rozvojové a investiční projekty přes tři miliardy dolarů (v přepočtu asi 67 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám