Hlavní obsah

Nezaměstnanost je nejnižší za 21 let. Klesla pod tři procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla na 2,9 procenta z květnových tří procent. Bez práce bylo zhruba 224 tisíc lidí, uvedl ve středu Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Oproti květnu vzrostl počet pracovních míst, která nabízejí zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR, o 16 878 na 301 516.

„Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech a trh práce ovlivňují též sezónní práce, které jsou v plném proudu,“ uvedla ředitelka úřadu Kateřina Sadílková. Týká se to zejména stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě.

„V souvislosti se sezónními pracemi, ale i vysokým počtem míst v průmyslu klesl počet nezaměstnaných mužů,“ dodala. Z evidence uchazečů jich ubylo 46 524 a momentálně jich tam zbývá 104 674.

Nejnižší nezaměstnanost v Rychnově, nejvyšší v Karviné

Nejnižší nezaměstnanost byla na konci června v okresech Rychnov nad Kněžnou a Jindřichův Hradec, a sice 1,1 %. Za nimi následovaly okresy Praha-východ (1,2 %), Písek (1,3 %), Pelhřimov, Plzeň-jih, Prachatice a Jičín (shodně 1,4 %) a Benešov (1,5 %).

Naopak nejvíce se s nezaměstnaností potýkají okresy Karviná (7,1 %), Most (6,4 %), Ostrava-město (5,8 %), Ústí nad Labem (5,4 %), Chomutov a Bruntál (oba 5,2 %), Znojmo (4,7 %) a Hodonín (4,6 %).

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Podle analytika Raiffeisenbank Milana Frydrycha by se měl v červenci pokles nezaměstnanosti krátkodobě zastavit. „Na trh přijdou čerství absolventi a chvíli potrvá, než si najdou zaměstnání,” upřesnil.

„Firmy jsou stále pod větším tlakem na zvýšení mezd. Ty v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o 8,6 procenta. Vzhledem k vývoji na trhu práce se tyto tlaky ještě zintenzivní a i ve druhém čtvrtletí uvidíme velice výraznou dynamiku růstu mezd,” dodal Frydrych.

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ) považuje více než 35 procent nedostatek zaměstnanců jako hlavní překážku další expanze. „To je mezičtvrtletně o 1,4 procentního bodu více. Pro tento rok odhadujeme průměrnou míru nezaměstnanosti na 3,2 procenta,” uzavřel analytik.

Anketa

Změnili jste v posledních dvou letech práci?
Ano, jednou
0 %
Ano, několikrát
0 %
Ne
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám