Hlavní obsah

Ceny nafty i benzínu za týden klesly, ale jen mírně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku za poslední týden mírně klesly. Benzín Natural 95 zlevnil o šest haléřů na 33,37 koruny za litr. Průměrná cena litru nafty klesla o sedm haléřů na 32,51 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 27. červnu.

Článek

Nejdražší zůstávají pohonné hmoty v hlavním městě. Litr benzínu vyjde pražské řidiče v průměru na 34,24 koruny, litr nafty na 33,28 koruny. V žádném jiném kraji se průměrná cena naturalu přes 34 korun za litr nedostala a také u dieselu nikde kromě Prahy nepřekročila 33 korun.

Nejnižší ceny paliv jsou na jihu Čech. Průměrná cena litru benzínu v Jihočeském kraji je 33,02 koruny, v případě nafty 32,15 koruny.

Podle analytiků za momentální stagnací, respektive mírným poklesem cen pohonných hmot, stojí relativní stabilizace cen ropy. Ty se po květnovém výrazném zdražení zhruba měsíc pohybovaly na hodnotách kolem 75 dolarů za barel.

Ropa dále zdražuje, budou zdražovat i paliva

Nicméně ekonom společnosti Lukáš Kovanda upozorňuje, že nelze čekat přílišný pokles cen pohonných hmot. Naopak, ve druhé polovině července lze očekávat další zdražování nafty a benzínu.

Ceny ropy totiž pokračují v růstu. Ve středu krátce po 17:30 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent nárůst o dvě procenta na 77,83 dolaru za barel. WTI vystoupila na 72,92 USD, oproti úternímu závěru si tak připisovala více než tři procenta.

„Růst pokračuje i poté, co se kartel OPEC a další významní těžaři v čele s Ruskem na sklonku minulého týdne dohodli na navýšení těžby,“ uvedl Kovanda. Saúdská Arábie se přitom chystá těžit historicky rekordní objem ropy.

„Rijád tak činí i proto, že na něj tlačí Spojené státy, které současně zostřují svůj postoj vůči Íránu a vyzývají další státy, aby od listopadu neodebíraly íránskou ropu,“ doplnil Kovanda s tím, že právě snaha USA o izolaci Íránu vede ke zdražování ropy, protože se trh obává, že ostatní těžaři nezvládnou kompenzovat výpadek dodávek íránské ropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám