Hlavní obsah

Trump pohrozil zvýšením cel na dovoz evropských automobilů na 20 procent

• Aktualizováno
Novinky, bož

Americký prezident Donald Trump v pátek na svém Twitteru pohrozil zvýšením cel na dovoz automobilů z EU na 20 procent, pokud Unie v nejbližší době neodstoupí od cel na americké zboží. Právě v pátek přitom začala platit odvetná cla, jež EU uvalila na další americké produkty. Cla na dovoz automobilů do USA jsou 2,5 procenta, na dovoz do EU 10 procent.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump hrozí, že dovoz evropských vozů zdaní 20 procenty.

Článek

„Na základě cel a obchodních bariér, kterým USA a jejich skvělé firmy a pracovníci dlouhodobě čelí od Evropské unie, uvalíme dvacetiprocentní clo na všechna jejich auta dovážená do USA, pokud tyto bariéry v nejbližší době neodstraní,” napsal Trump na Twitteru před půl pátou odpolední středoevropského času.

Není přitom jasné, která cla a které bariéry má přesně americký prezident na mysli. V pátek totiž začala platit odvetná cla na ikonické americké zboží, která EU zavedla v reakci na americká dovozní cla na ocel a hliník. [celá zpráva]

Na druhé straně Trump uvádí, že USA těmto bariérám čelí „dlouhodobě”. Přímo dovoz automobilů v EU podléhá vyšším clům než v USA. Americké automobilky dovážející do EU platí přirážku ve výši 10 procent, evropské při dovozu do USA platí jen 2,5 procenta (u osobních vozů - u dodávek a SUV to je 25 procent, pozn. red.).

Agentura Reuters připomněla, že Trump před měsícem oznámil, že jeho vláda prošetří, zda dovoz automobilů z EU nepředstavuje bezpečnostní riziko. Právě touto argumentací se Trumpova administrativa snaží obejít pravidla Mezinárodní obchodní organizace (WTO) u cel na hliník a ocel, stejně jako u penalizačních cel vůči Číně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám