Hlavní obsah

Antimonopolní úřad schválil vstup CITIC do CEFC Europe

• Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil vstup čínské státní společnosti CITIC Group do společnosti CEFC Group Europe. V pátek to uvedla ČTK s odvoláním na dobře informovaný zdroj. Mluvčí antimonopolního úřadu nedokázal informaci potvrdit. Čínská CEFC vlastní podíly v několika českých firmách, například v Pivovarech Lobkowicz či ve fotbalové Slavii.

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC na centrále v Šanghaji.

Článek

„Rozhodnutí ÚOHS jsme obdrželi, více nebudeme nyní uvádět,“ uvedl mluvčí CEFC Europe Pavel Bednář.

Zadlužená CEFC se dostala do problémů poté, co jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je i poradcem českého prezidenta Miloše Zemana, začali v Číně vyšetřovat. Nejčastěji se mluví o případech korupce v Africe.

CITIC Group byla založena v roce 1979 jako první čínská investiční společnost s cílem přilákat zahraniční kapitál, představit moderní technologie a zavádět nejnovější mezinárodní postupy do fungování a řízení podniků. Je hlavním sponzorem čínské fotbalové Superligy. Své aktivity rozvíjí ve více než stovce zemí světa.

Skupina CEFC
Působí v energetice, ve financích a v průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo v cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo o luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Reklama

Výběr článků

Načítám