Hlavní obsah

Česká televize a Český rozhlas přijdou kvůli DPH o milióny korun

• Aktualizováno

Vláda schválila takzvaný daňový balíček, který kromě jiného mění způsob výpočtu DPH pro Český rozhlas (ČRo) a Českou televizi (ČT). Podle jejich vlastních výpočtů ročně tato změna připraví ČRo o 120 miliónů korun a ČT o 350 až 400 miliónů korun. Podle ministerstva financí úprava odstraňuje rozpor českého zákona s právem EU.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Kavčí Hory

Článek

„Navzdory našemu varování a relevantním argumentům renomovaných daňových poradců ministerstvo financí protlačilo změnu zákona. Tím byl porušen princip, že až do roku 2021 bude Česká televize výnosy z DPH investovat do digitalizace,” sdělil ve středu Právu generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Ministerstvo uvedlo, že na rozpor nyní platné úpravy s unijním právem upozorňovalo už při jejím schvalování v roce 2017 a už tehdy avizovalo, že v další novele zákona tento nesoulad odstraní.

Pokud změny schválí parlament a vláda nepřijde s žádným kompenzačním řešením, přinese to podle šéfa ČT citelný zásah do procesu digitalizace. „Lidé mohou přijít ze dne na den o bezplatné televizní vysílání a ve snaze najít potřebné finance budeme diskutovat i omezení šíře služeb, které Česká televize nabízí,” uvedl.

„Čtyři sta miliónů korun odpovídá prostředkům vynaloženým na výrobu nových pořadů pro stanice ČT Déčko a ČT art za dva roky,“ dodal Dvořák.

ČRo půjde cestou úspor, chce ale zvýšení poplatku

Také ČRo se vládní novely děsí, ale věří, že to není konečná stanice. Poslanci by vládní novelu mohli upravit. „Propad v rozpočtu o 120 miliónů korun je znatelný. Český rozhlas nechce v žádném případě omezovat služby pro posluchače, půjde proto cestou úspor napříč rozpočtem. Jednou z nich je i aktuální plánovaná optimalizace pracovních míst,“ řekl ve středu Právu mluvčí ČRo Jiří Hošna.

„Usnesení vlády zatím bereme jako první krok. Věříme, že v Poslanecké sněmovně bude prostor k další diskusi o novele zákona a k případným úpravám. Naší snahou nyní bude zaměřit se na zvýšení rozhlasového poplatku, který od roku 2005 činí pouhých 45 korun,“ upřesnil.

Vláda porušila závazek z roku 2016 o digitalizaci

Peníze přitom byly u České televize určeny k financování procesu druhé vlny digitalizace televizního vysílání, který televizi v roce 2016 nařídila vláda s tím, že jí bude garantovat legislativní a ekonomické podmínky k tomuto kroku. Česká televize v loňském roce zahájila investice do digitalizace a podepsala také smlouvy na provozování nových sítí.

Možnost odpočtu DPH pro veřejnoprávní média přitom není v rozporu s evropským právem. Úpravy zákona, které Česká televize před přijetím daňového balíčku diskutovala s ministerstvem financí, a které by nevedly k zastavení financování druhé vlny digitalizace, byly plně v souladu s evropskými směrnicemi.

Podle ministerstva financí činnost financovaná z koncesionářských poplatků není předmětem daně z přidané hodnoty. „Ministerstvo financí od počátku zastává názor, že získání finančních prostředků pro financování jakékoliv projektu není argumentem pro porušování základních principů daně z přidané hodnoty a získání výhodného postavení pro dva konkrétní daňové subjekty, kteří financují svůj chod zejména z koncesionářských poplatků vybíraných od občanů a firem,” uvedl mluvčí ministerstva Filip Běhal.

Reklama

Výběr článků

Načítám