Hlavní obsah

Fiat Chrysler svolává v zámoří ke kontrole pět miliónů aut. Kvůli tempomatu

Automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) svolává ke kontrole ve Spojených státech a Kanadě kvůli tempomatu 5,3 miliónu aut. Kontrola se týká 15 modelů vozů Jeep, Dodge, Chrysler a Ram ze šesti modelových let. FCA doporučila řidičům, aby do kontroly, při které bude aktualizován software, tempomat nepoužívali. Výjimečně se totiž může stát, že tempomat nelze při jízdě vypnout.

Foto: FCA

Fiat Chrysler Group

Článek

Závada byla zjištěna při testování a podle FCA nejsou zprávy, že by způsobila nehodu či zranění. Automobilka má pouze zprávu o jednom řidiči, který loni nemohl deaktivovat tempomat, uvedla agentura Reuters.

Výrobce upřesnil, že problém se může objevit, jestliže tempomat zrychluje ve stejnou dobu, kdy nastane elektrický zkrat. Brzdy jsou však navrženy tak, že přemohou motor a vozidlo lze zastavit, takže tempomat se pak vypne.

Ke kontrole jsou svolávány vozy s benzinovým motorem a automatickou převodovkou vyrobené od roku 2014. Problém se týká zhruba 4,8 miliónu vozů v USA a 490 tisíc v Kanadě.

Automobilka dostala v roce 2015 od regulačních úřadů v USA pokutu 175 miliónů USD (3,9 miliardy Kč) kvůli bezpečnostním pochybením, včetně pochybení při svolávacích akcích. Firma neuvedla, kolik bude kontrola vozů teď stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám