Hlavní obsah

Čtvrtletní zisk oceláren ArcelorMittal vzrostl téměř o pětinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světový producent oceli ArcelorMittal v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 19 procent na 1,19 miliardy dolarů (přes 25 miliard korun). Firma to oznámila v pátek. ArcelorMittal působí rovněž v České republice, firma však nyní pracuje na prodeji svých hutí v Ostravě i dalších podniků v Evropě.

Foto: Mark Blinch, Reuters

ArcelorMittal patří mezi velké výrobce oceli.

Článek

Hospodářské výsledky byly podpořeny nárůstem prodejních cen oceli. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) vzrostl o 13 procent na 2,51 miliardy dolarů. Čtvrtletní tržby společnosti se meziročně zvýšily téměř o pětinu na 19,2 miliardy dolarů.

ArcelorMittal tento týden získal od Evropské komise svolení k převzetí italské ocelárny Ilva. Toto svolení je však podmíněno prodejem ostravských hutí a některých dalších aktivit v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.

ArcelorMittal je největším producentem oceli na světě, na celosvětové produkci se podílí zhruba šesti procenty. Je předním dodavatelem ocelových výrobků pro automobilový průmysl, stavebnictví, pro výrobu domácích spotřebičů nebo obalů. Působí ve více než 60 zemích světa.

V Moravskoslezském kraji má firma 6500 zaměstnanců. ArcelorMittal Ostrava ročně vyrábí přes dva milióny tun oceli zejména pro stavebnictví a strojírenství. Výrobky vyváží do více než 40 zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám