Hlavní obsah

Nejsou lidi. Nezaměstnanost je rekordně nízká, podniky mají problém

Novinky, bož

Nezaměstnanost v Česku klesla v dubnu na 3,2 procenta z březnových 3,5 procenta, uvedl ve čtvrtek Úřad práce ČR (ÚP ČR). Ve stejném období loňského roku hledalo práci 4,4 procenta lidí. Momentálně úřad eviduje 242 798 uchazečů, což je nejméně od srpna 1997. Za rok tak ubylo přes 84 tisíc nezaměstnaných.

Foto: Úřad práce

Podíl nezaměstnaných osob na počtu obyvatel

Článek

„V plném proudu jsou už i sezónní práce, především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví lesnictví, lázeňství či těžbě. V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství. V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat,“ uvedla šéfka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Podobně to vidí i ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. „Míra nezaměstnanosti bude klesat i nadále až do června, do kdy by měla klesnout poprvé od 90. let pod úroveň dvou procent,” sdělil Novinkám.

Ruku v ruce se situací na trhu práce dále svižně porostou mzdy
Lukáš Kovanda, ekonom Cyrrus

Nízká nezaměstnanost přispívá k růstu spotřebitelské poptávky, připomněla ekonomka Komerční banky Monika Junicke. „Rekordně nízká nezaměstnanost v kombinaci s vysokým růstem mezd a se slabou inflací je velice komfortní pro spotřebitele, jejichž důvěru v ekonomiku podporuje, a vede tak k růstu spotřebitelské poptávky,” uvedla ekonomka.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

„Stejná situace ale dělá vrásky aktérům na nabídkové straně ekonomiky. Nedostatek zaměstnanců brzdí dynamiku průmyslové výroby. Některé podniky právě z důvodů nedostatku zaměstnanců nemohou zvyšovat kapacitu výroby,” dodala Junicke.

Kovanda k tomu doplnil, že tato situace povede k dalšímu tlaku na růst mezd. „Ruku v ruce se stále napjatější situací na trhu práce dále svižně porostou nominální mzdy. Jejich růst se zbrzdí až s přelomem roku, kdy se projeví již pozorovaná ztráta dynamiky ziskovosti podnikové sféry,” uzavřel ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám