Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu v březnu opět klesl

Novinky, bož
Aktualizováno

Bilance zahraničního obchodu skončila v březnu přebytkem 18,7 miliardy korun, což je meziročně o šest miliard méně. Vyplynulo to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Klesl jak vývoz, tak dovoz. Na poklesu přebytku mělo největší podíl snížení kladné bilance obchodu s motorovými vozidly.

Foto: Vincent West, Reuters

Kontejnery se zbožím v přístavu. Ilustrační foto

Článek

Vývoz meziročně klesl o 7,9 procenta na 308,2 miliardy a dovoz o 6,6 procenta na 289,5 miliardy korun.

Přebytek obchodu s motorovými vozidly byl o 4,9 miliardy korun nižší.  O 2,2 miliardy klesl i přebytek obchodu s dalšími dopravními prostředky a o 1,9 miliardy spadla kladná bilance obchodu se stroji a zařízeními.

V případě zahraničního obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty došlo k prohloubení deficitu o miliardu.

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, kdy se sleduje obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

Posilující koruna bude tlumit přebytky

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela můžeme čekat podobný vývoj bilance zahraničního obchodu i v dalších měsících. „Nedostatek výrobní kapacity a posilující koruna budou tlumit přebytky zahraničního obchodu v letošním roce,” uvedl.

„K tomu se ještě přidají rostoucí ceny komodit, které budou zvyšovat cenu dovozů. V nominálním vyjádření tak budou dovozy růst o něco rychleji než vývozy. Přebytek zahraničního obchodu tak letos skončí o něco níže než v loňském roce,” dodal Zeisel.

Reklama

Výběr článků

Načítám