Hlavní obsah

Švédské masové kuličky jsou ve skutečnosti turecké

Novinky, bož

Švédské masové koule vlastně nejsou švédské, ale pochází z Turecka. Jeden z vtipných tweetů, kterými státní agentura Svenska institutet v rámci profilu Sweden.se propaguje Švédsko, se stal předmětem zájmu tureckých a amerických médií. Zatímco uživatelé Twitteru využili odlehčený příspěvek k dalšímu vtipkování, média jako americký New York Times ho vzala až příliš vážně.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbené švédské masové koule měly vzniknout na základě receptu přivezeného v 18. století z Turecka.

Článek

„Švédské masové koule jsou ve skutečnosti založeny na receptu, který si král Karel XII. přivezl na začátku 18. století z Turecka. Držme se faktů!“ napsal profil provozovaný švédskou státní agenturou.

„Jsme ochotni na tohle zapomenout, pokud nám dáte Zlatana Ibrahimoviče,“ vyjádřil fanoušek klubu Besiktas Istanbul Ismail Ünal přání, aby do jeho klubu přestoupil švédský reprezentant.

Jeden uživatel vtipkoval, že žil celý život ve lži. Toho si povšiml i server listu New York Times. List napsal, že řada Švédů byla zdrcena, ačkoliv většina podobných příspěvků byla očividně psána v žertu.

„Odhalení“ informace známé roky

Americký list se dále podivoval nad tím, proč se Švédi rozhodli s „odhalením“ vyrukovat zrovna teď. Ve skutečnosti lze dohledat například na serveru Fine Dining Lovers příspěvek již z února 2016, který říká, že podle „legendy“ jsou koule turecký vynález, který si Karel XII. přivezl z Istanbulu jako „chutnou vzpomínku“.

Z anglické Wikipedie teprve ve středu jeden uživatel zmínku o importu receptu z Istanbulu Karlem XII. smazal. Nesouhlasil totiž s tvrzením, že švédské masové koule se mohou podávat s bramborami i těstovinami, a požadoval uvedení zdroje tohoto tvrzení. Nicméně tato zmínka tam byla ještě před tím, než twitterový profil Sweden.se vyrukoval s „odhalením“ této informace.

Švédské koule jsou populární i v Turecku

New York Times dále spekuloval, jestli „odhalení“ neohrozí nábytkářský řetězec Ikea, který mají zákazníci v mnoha zemích spojený právě s masovými koulemi. Vzápětí ale sám dodal, že se švédské koule díky příznivé ceně těší notné popularitě i v Turecku.

Švédské koule se jmenují köttbullar a jsou typické tím, že jsou poměrně malé a mohou obsahovat i vepřové maso. Turecké koule se nazývají köfte a podávají se v rozličných velikostech a vepřové maso nikdy neobshaují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám