Hlavní obsah

Stát chce zdanit nový typ cigaret na baterii

Novinky, Tomáš Volf

Ministerstvo financí navrhne uvalit spotřební daň na elektronické cigarety, ve kterých se zahřívá tabák. Platit by měla začít od příštího roku. Podobné zdanění tekutých náplní do elektronických cigaret zatím nechystá, protože některé z nich neobsahují nikotin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spotřební daň by měla platit pro cigarety typu IQOS, které začala loni v Česku prodávat firma Philip Morris.

„Návrh právní úpravy zavádí zdanění podle hmotnosti tabáku v zahřívaném tabákovém výrobku obsaženém v balení pro konečného spotřebitele. Sazba daně je stejná jako v případě tabáku ke kouření, tedy 2,236 korun za gram tabáku obsaženého v zahřívaných tabákových výrobcích. Účinnost zákona se předpokládá od 1. ledna 2019,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva financí Zdeněk Vojtěch.

Očekával bych, že až dojde k zavedení spotřební daně z bezdýmných výrobků typu IQOS, tak by tato daň měla být nižší než v případě klasických tabákových výrobků
analytik Komerční banky Jiří Kostka

Návrh bude součástí tzv. daňového balíčku na příští rok a ministerstvo se jej chystá předložit na některém z nejbližších jednání vlády.

„Při nastavení struktury a výše sazby daně ministerstvo zvažovalo v zásadě dvě možnosti, a to zavedení zdanění na kus zahřívaného tabákového výrobku nebo dle hmotnosti tabákové náplně. Obdobně jako ve většině členských států EU, které již tuto daň na národní úrovni zavedly, byl i v případě ČR zvolen přístup zdanění dle hmotnosti. Očekává se nicméně, že tato oblast bude v EU harmonizována, stejně jako je tomu již nyní v případě tradičních tabákových výrobků,“ dodal.

Vliv na zdraví dosud není jasný

Inkaso spotřební daně ze zahřívaných tabákových výrobků neočekává rezort v prvních letech vysoký, protože tyto výrobky nejsou dosud na českém trhu příliš rozšířené. Odhaduje, že v roce 2019 dosáhne výše zhruba 68 miliónů korun a v následujícím roce pak 150 miliónů. Pro srovnání, inkaso spotřební daně z „tradičních“ tabákových výrobků činilo loni více jak 56,2 miliardy korun.

Finance upřesnily, že kapalné náplně do e-cigaret nepodléhají v ČR spotřební dani, je na ně aplikována pouze základní sazba DPH 21 procent. O zavedení spotřební daně z e-cigaret ministerstvo prozatím v Česku v nejbližší době neuvažuje. Připomíná, že náplně do e-cigaret (tzv. e-liquidy) mohou, ale také nemusí obsahovat nikotin. Zahřívané tabákové výrobky naproti tomu obsahují tabák, například ve formě kapslí nebo tyčinek, které se užívají prostřednictvím speciálního obslužného zařízení, kde dochází k jeho zahřívání.

„Osobně bych očekával, že až dojde k zavedení spotřební daně z bezdýmných výrobků typu IQOS, tak by tato daň měla být nižší než v případě klasických tabákových výrobků,“ řekl Novinkám analytik Komerční banky Jiří Kostka, který sleduje tabákový průmysl.

Prozatím sice nejsou prokázány přesné vlivy nové technologie na zdraví, i když výrobci tvrdí, že je technologie až o 95 procent méně škodlivá než cigarety, ale i tak by se dalo čekat vzhledem k tomu, že IQOS nespaluje tabák a nedochází tím k takové produkci škodlivin, tak že ten dopad na zdraví by mohl být přece jen nižší než u cigaret. Pokud tedy vládním orgánům jde o ochranu zdraví občanů, tak by z logiky věci mělo být zdanění IQOS nižší než u cigaret,“ argumentuje.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy je rozhodnutí nedanit náplně do e-cigaret je vzhledem k absenci univerzální přítomnosti nikotinu v těchto produktech rozumné. Co se týče zahřívaných tabákových výrobků, tam je situace jiná.

Prodeje ve světě zklamáním

„Vzhledem k tomu, že se zatím dostatečně plošně a věrohodně neprokazuje, že by zahřívané tabákové výrobky byly ze zdravotního hlediska méně škodlivé než tradiční tabákové výrobky, je na místě zdanění, které nebude zvýhodňovat ani jeden z obou druhů produktů. Pokud by se ovšem časem třeba ukázalo, že zahřívané tabákové výrobky jsou méně zdravotně škodlivé než tradiční tabákové produkty, stát by měl nastavením příslušných daní usilovat o určité daňové zvýhodnění výrobků, jako je IQOS, aby daňovým nastavením motivoval kuřáky k vyšší konzumaci právě novějšího, méně zdravotně škodlivého produktu,“ soudí.

Připouští ale, že studie ohledně dopadů aktivního i pasivního kouření může dopadnout opačně, v takovém případě by bylo vhodné zdanit nové výrobky naopak více. Zavedením daně podle něj stát sleduje právě spíše „výchovný” záměr, z hlediska příjmů státu zatím půjde jen o „kapku v moři”.

Kostka upozornil na to, že prodeje IQOS jsou zatím pro tabákovou firmu zklamáním.

„V minulých týdnech představila mateřská společnost Philip Morris International své hospodářské výsledky za první čtvrtletí 2018 a jde tam vidět nenaplnění očekávání z celosvětových prodejů IQOS zařízení. V reakci na to její akcie spadly o 15 procent a od té doby stále mírně klesají. V Česku se v závěru roku prodeje IQOS vyvíjely podle očekávání Philip Morris, ale uvidíme, jaký bude další vývoj, až vyjde pololetní zpráva,“ popsal.

Jakékoli nové zdanění podle něj může dál pohnout s akciemi firmy směrem dolů. Pokud bude ale podíl IQOS na tržbách firmy stále marginální, tak i zavedení spotřební daně by nemělo mít příliš výrazný dopad na cenu akcií firmy, uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám