Hlavní obsah

Irsko se s Applem dohodlo na doplacení miliardových daní

Novinky, tov

Americký technologický obr Apple začne od května splácet 13 miliard dolarů (270 miliard korun), které podle rozhodnutí EU dluží Irsku, protože využíval neoprávněné daňové výhody. Irský ministr financí Paschal Donohoe podle listu Financial Times oznámil, že dohodu podepíší v úterý.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Centrum pro návštěvníky Applu v kalifornském městě Cupertino

Článek

Apple by měl daně splácet na zvláštní účet. Tam budou čekat, dokud nepadne rozhodnutí ve věci odvolání u nejvyššího evropského soudu proti rozhodnutí eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové.

„Tohle je velmi důležitý den, abychom vyřešili tento problém,“ uvedl Donohoe. Podle něj by měla být celá částka na účtu do září.

Upozornil, že v Irsku půjde dosud o největší takový fond pro vrácení daní, přípravy si proto vyžádaly svůj čas.

Rozhodnutí EU o tom, že by Apple měl v Irsku doplatit daně, padlo už v srpnu 2016. Evropská komise frustrovaná tím, že se zemi nedaří dostat peníze zpět, Irsko zažalovala u soudu. Donohoe v úterý o dohodě s Applem informoval Vestagerovou, napsaly FT.

Brusel se kvůli daňovým výhodám v některých zemích EU pře i s dalšími americkými firmami jako Amazon, Google či Starbucks. Pokud Apple skutečně miliardy na daních doplatí, půjde o určitý průlom.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Apple letos ukáže tři nové iPhony

Hned tří nových iPhonů bychom se měli dočkat v letošním roce. Vedle vylepšených osmiček by se na pultech obchodů měla objevit také nová verze SE, jež bude...

Výběr článků

Načítám