Hlavní obsah

Saúdská Arábie chce z Kataru udělat ostrov

Saúdská Arábie zvažuje, že na své hranici s Katarem nechá vybudovat průplav a z poloostrova tak vytvoří ostrov. Projekt by financovala Saúdská Arábie spolu se Spojenými arabskými emiráty a podíleli by se na něm egyptští developeři, napsala agentura AP s odkazem na informace v saúdskoarabském tisku.

Foto: Novinky

Katar je v současnosti poloostrov spojený pevninsky se Saúdskou Arábií

Článek

O projektu nazvaném Mořský průplav Salva informovaly listy Ar-Rijád a Sabk. Podle nich se Saúdská Arábie na hranici s Katarem rovněž chystá vybudovat vojenskou základnu a úložiště jaderného odpadu. Plány nicméně zatím nebyly potvrzeny oficiálními zdroji.

Katar je od loňského léta v diplomatické krizi. Okolní státy, Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Bahrajn a Egypt, 5. června 2017 oznámily, že s Katarem přerušují diplomatické styky kvůli údajnému financování terorismu a úzkým vztahům s Íránem, který je hlavním rivalem Saúdské Arábie. Současně na něj uvalily dopravní i obchodní blokádu.

Katar obvinění odmítá a tvrdí, že okolní státy proti němu plánují vojenskou intervenci. V oblasti obrany proto uzavřel v uplynulých měsících dohody s USA, Francií, Itálií a Británií.

Reklama

Výběr článků

Načítám