Hlavní obsah

Pump je dost, řidiči ale netankují včas

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko má jednu z nejhustších sítí čerpacích stanic v Evropě a veřejná pumpa se nachází v průměru na každých čtrnácti kilometrech. Řada řidičů k ní ale přesto nedojede a zůstane stát s prázdnou nádrží často uprostřed polí.

Foto: (c) Lee Jae Won / Reuters, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Problémy s palivem řeší ročně přes 6000 řidičů. Potvrzují to údaje firem sdružených v České asociaci asistenčních společností (ČAAS).

Pomoc od jejich techniků si loni vyžádalo více než 300 000 řidičů a ve dvou procentech případů to bylo právě kvůli palivu.

Řidičům palivo buď došlo, nebo načerpali nesprávné
Aleš Povr, mluvčí ČAAS

„Buď řidičům palivo došlo, nebo načerpali palivo nesprávné, pro jejich auto nevhodné. V zimě řešili technici ve velkém případy zmrznutí nafty a ucpání palivového filtru,“ řekl Právu mluvčí ČAAS Aleš Povr.

Čerpacích stanic dál mírně přibývá

Ve skutečnosti ale motoristů, které zastavila „suchá nádrž“, mohlo být daleko víc. Řada řidičů totiž asistenční pomoc pro případ došlého paliva v rámci pojištění vozidla sjednanou nemá. Jejich případy nikdo neeviduje, a pokud jim dojde benzín nebo nafta, musí si pomoci sami. Naštěstí k nejbližší pumpě to většinou nemají daleko. Tak hodinku svižné chůze.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) evidovalo ke konci loňského roku v ČR 3940 veřejných čerpacích stanic, meziročně o 34 víc. Přibyly zejména plnicí stanice na CNG, tedy zemní plyn.

Ve skutečnosti je ale čerpacích stanic daleko víc – celkem 7020. Vedle 3940 veřejných pump bylo totiž loni v ČR ještě 2408 neveřejných čerpacích stanic a 672 stanic s vymezeným přístupem a prodejem.

Za dostatečně hustou se dá podle MPO považovat i tuzemská síť čerpacích stanic na LPG, kterých bylo loni víc než 900. Naopak síť plnicích stanic na CNG se 149 stanicemi zatím plně nepokrývá očekávané potřeby motoristů. Rychle se ale rozvíjí.

MPO považuje zásobení motoristů klasickými pohonnými hmotami za vyrovnané.

„Pokud se mění počet a umístění stanic, jde obvykle o odraz místních změn ve vedení dopravních tras. Počet veřejných pump je dlouhodobě stabilní, v poslední době dochází k mírnému nárůstu,“ říká ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (ANO).

Nejvíc veřejných čerpacích stanic bylo loni ve Středočeském kraji, a to 583. Nejméně (123) jich naopak evidovali v Karlovarském kraji. V poměru k počtu obyvatel je nejvíce pump v Jihočeském kraji. Na 100 tisíc obyvatel jich zde připadá 47. Nejméně hustá síť je překvapivě v Praze, kde na 100 tisíc obyvatel vychází 17,3 veřejné čerpací stanice.

Vzhledem k celkové délce dálniční a silniční sítě ČR, která má zhruba 56 tisíc kilometrů, mají řidiči veřejnou pumpu k dispozici v průměru na každém čtrnáctém kilometru. Česko tak patří ke státům s nejhustší sítí čerpacích stanic v Evropě.

Podle údajů České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu z roku 2015 bylo například v Německu 14 620 pump, v Polsku 6745, v Rakousku 2640 a na Slovensku 876.

Anketa

Kdy nejčastěji tankujete?
Když je paliva v nádrži asi čtvrtina
26,3 %
Těsně předtím než jedu na rezervu
37,3 %
Často jezdím i na rezervu
31,5 %
Kdykoliv, když jedu kolem levného paliva
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3033 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám